Svet
8 ogledov

Ljudje panično kupujejo žarnice

Glavni vzrok za prepoved prodaje žarnic je njihov zelo slab izkoristek energije. Žurnal24 main
Žarnice. Po vsej Evropi si kupci ustvarjajo zaloge, potem ko od prihodnjega tedna trgovci ne bodo več mogli naročati novih žarnic z močjo 75 W. Alterantiva bodo le še sijalke.

Po lanskem prvem septembru, ko so v trgovinah kupci zaman iskali žarnice z močjo 100 vatov, se podobna zgodba ponavlja letos. Regulativa Evropske unije namreč v duhu zmanjševanja porabe električne energije predvideva, da bodo postopoma do leta 2012 iz prodaje izginile vse žarnice, nadomestile pa jih bodo varčnejše, trpežnejše a tudi precej dražje sijalke.

Klasična žarnica v današnji podobi je nastala pred okoli 130 leti, iznašel pa jo je Thomas Edison.

Kot poroča Evropsko združenje proizvajalcev svetil, v zadnjih tednih kupci kopičijo domače zaloge žarnic, saj je prodaja narasla kar za 35-odstotkov. Kupci so najbolj navalili med police v Nemčiji, Avstriji, Poljski in drugod po srednji Evropi. Prodajalci bodo sicer lahko omenjene žarnice prodajali tudi po prihodnji sredi, a le do odprodaje zalog.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri potrošnikih sijalke le počasi pridobivajo na priljubljenosti, razlog pa se ne skriva zgolj v ceni. Mnogi menijo, da sijalke oddajajo precej slabšo svetlobo od primerljivih klasičnih žarnic, poleg tega pa njihova oblika ne sovpada z ambientom mnogih stanovanj, navaja Daily Telegraph. Še posebej to velja za žarnice, ki jih je mogoče najti v klasično oblikovanih lestencih.

Panika z nakupovanjem žarnic pa utegne biti še veliko hujša pred 1. septembrom prihodnje leto, ko bodo iz prodaje izginile 60-vatne žarnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.