Svet
25519 ogledov

"Ljudje so snemali, medtem ko so moji prijatelji umirali"

Nathan Taverniti TikTok
Klical je na pomoč, a zaman.

Številni, ki so preživeli stampedo v Južni Koreji, o katerem poročamo na tej povezavi, so na spletnih omrežjih podelili svoje izkušnje. Med njimi je tudi Nathan Taverniti iz Sidneya v Avstraliji. 

Povedal je, da je gledal svojo prijateljico, ki umira pred njim, medtem ko je klical na pomoč. "Do njenega 24. rojstnega dne je ostalo 12 dni," je povedal v ganljivem TikTok videu, ki je doživel že več kot devet milijonov ogledov. 

"Bil sem tam, medtem ko ni mogla dihati," je povedal in dodal, da je bila gneča grozljiva. "Gledal sem ljudi, ki so snemali, peli in se smejali, medtem ko so moji priatelji umirali skupaj z drugimi." 

Taverniti je podal še kritiko pristojnih in poudaril, da bi tragedijo lahko preprečili. "Vedeli ste, koliko ljudi je odšlo na dogodek. Zakaj niste bili pripravljeni? Čakal sem 30 minut, da je prišla policija na mesto, kjer sem stal ... in še dlje na nujno medicinsko pomoč. Oživljali so ljudi, ki so ležali na tleh. To niso počeli zdravniki, pač pa običajni ljudje, kdor je bil pač blizu." 

Napovedali preiskavo

Dva dni po tragediji na praznovanju noči čarovnic v Seulu, v katerem je v stampedu umrlo najmanj 154 ljudi, je medtem južnokorejska vlada napovedala temeljito preiskavo nesreče. S tem želi ugotoviti vzrok zanjo in sprejeti potrebne ukrepe, da se kaj takega ne bi ponovilo. Vlada namerava družinam žrtev za pogrebne stroške zagotoviti do 10.500 evrov.

Številni južnokorejski mediji so kritizirali oblasti in opozarjali, da niso bile pripravljene na tako velike množice ljudi. Notranji minister Lee Sang-min je sicer že v soboto dejal, da se nesreči verjetno ne bi mogli izogniti, tudi če bi v sosesko poslali več policistov in gasilcev.

Tragedija se je v Seulu zgodila med sobotnim festivalom ob noči čarovnic, ko se je v ozkih ulicah zabaviščne četrti Itaewon po ocenah policije nagnetlo do 100.000 večinoma mladih ljudi. Priče opisujejo prizore popolnega kaosa, ko so se številni znašli ujeti in se poskušali rešiti iz vse večje gneče, medtem ko so ljudje začeli padati drug po drugem.

Po podatkih notranjega ministrstva je v tragediji umrlo najmanj 154 ljudi, še 149 pa je bilo ranjenih, od tega 30 huje. Vse smrtne žrtve razen ene so bile identificirane, med njimi pa je bilo tudi 26 tujih državljanov.

Robert Golob festival Svet Tragedija na noč čarovnic. Oglasil se je Robert Golob. Stampedo v Seulu stampedo Svet Trenutki pred grozljivko v Seulu. Vsaj 151 mrtvih, večina mladih žensk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jozicamurn 04:15 01.november 2022.

    Resnici na ljubo, noč čarovnic ni praznik Korejcev, žal mi je, da se jim je to zgodilo, lahko pa jih njihova višja sila opominja, da so se odmaknili od svojih lastnih in tradicionalnih vrednot in da se morajo zbrati.

  • Boschtjan Zupanchich 02:56 01.november 2022.

    Bedaki naivni zlobni šele zdaj dobivajo plačilo za njihovo naivno zlobno zabavljanje .

  • kapljač 19:47 31.oktober 2022.

    Kapitalizem je človeka povsem razvrednotil! Res je čas za eno ornk vojno !