Svet
5 ogledov

Lokon strah in trepet domačinov

Izbruh ognjenika Loko
1/4
Reuters
Izbruh ognjenika Lokon je pognal v beg več kot tisoč prebivalcev indonezijskega otoka Sulavezi. Mediji poročajo, da je vulkan, ki se je prebudil pretekli četrtek zvečer po krajevnem času, vroč pepel bruhal kar 3.500 metrov visoko.

Prebivalci vasi na pobočju ognjenika so se pred današnjim izbruhom pričeli vračati v svoje domove in to kljub opozorilom, naj se ne približujejo. Prisiljeni so se bili vrniti v avtomobile in na motorje, številni pa so tekli navzdol po pobočju do začasnih prebivališč.

O žrtvah zaradi izbruha ne poročajo, neka ženska pa je umrla, ko je med begom doživela srčni napad. Znotraj 3,5-kilometrske evakuacijske cone, ki so jo oblasti razglasile po nizu eksplozij v ognjeniku v četrtek in petek, živi 28 tisoč ljudi. V začasna zatočišča kot tudi šole in cerkve se je zateklo več kot šest tisoč ljudi.

Vulkan Lokon na severu Sulavezija je prvič izbruhnil v četrtek nekaj pred 23. uro po krajevnem času, nato pa sta sledila še dva silovita izbruha, je povedal predstavnik agencije za katastrofe Brian Rulrone.

Bližnje mednarodno letališče Manado deluje nemoteno, letalom, ki naj bi letela manj kot deset kilometrov od ognjenika, pa so sporočili, naj spremenijo svoj let.

Vulkan Lokon, visok 1580 metrov, je eden bolj aktivnih vulkanov v Indoneziji, pristojne oblasti pa so že v začetku tedna opazile, da bruha pepel. Nazadnje je izbruhnil leta 1991.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.