Svet
106 ogledov

London: če ne razbijajo, jih nihče ne sliši

Aktivist Darcus Howe. Youtube
"Temu ne pravim izgredi, ampak vstaja ljudskih množic. Zgodilo se je v Siriji, v Liverpoolu, Port au Spainu v Trinidadu ... To je pač narava zgodovinskega trenutka," je za britanski BBC (v živo) povedal novinar in aktivist Darcus Howe.

Howe je še omenil pohod 20 tisoč temnopoltih leta 1981. Tega je po požaru, v katerem je umrlo 13 temnopoltih najstnikov, organiziral sam.

Novinarka ga je zatem iz studia "spomnila", da se je tudi on v preteklosti že udeleževal izgredov.

"Nikoli v življenju se nisem udeležil nobenih izgredov, le demonstracij," ji je odgovoril Howe. "Imejte malo spoštovanja do črnca iz Karibov, ne pa da me obtožujete izgredov," je še povedal v javljanju, ki ga BBC verjetno ne bo nikoli več predvajal.

Izgredi privlačijo kamere

Podobno se je po poročanju NBC-ja opekel tudi novinar britanske ITV. Ta je mladeniča na ulici vprašal, če se mu zdi, da so izgredi pravi način za izražanje nezadovoljstva.

"Da," mu je odgovoril temnopolti mladenič. "Če ne bi povzročali izgredov, vi sedaj ne bi govorili z menoj, kajne?"

"Pred dvema mesecema se nas je dva tisoč temnopoltih udeležilo miroljubnega pohoda do sedeža londonske policije. Noben medij ni poročal o tem. Včeraj smo malo razgrajali in plenili, pa poglejte, kakšne pozornosti smo deležni," je še povedal novinarju.

Za red bo danes v Britaniji sicer skrbelo kar 16 tisoč policistov.

Komentarjev 1
  • privat 06:56 10.avgust 2011.

    vlade so znorele ....se je pa začelo,prvi korak je!!