Svet
23 ogledov

London najbolj onesnažen v Evropi

Britanski vladi zaradi kršenja zakonov grozijo tožbe. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Veliki Britaniji grozijo tožbe s strani EU, saj naj bi britanska vlada zakone EU o kakovosti zraka kršila že več kot desetletje.

Onesnaženost zraka je v Londonu dosegla kritično točko, sporočajo strokovnjaki, ki pravijo, da je mesto eno izmed najbolj onesnaženih v Evropi. EU je Veliko Britanijo zaradi visoke stopnje onesnaženosti opozorila že pred šestimi meseci, zadnje opozorilo pa je britanska vlada dobila pred tremi tedni. Številni predeli Londona naj bi se nevarno približevali zgornji meji dovoljenih vrednosti, zato je EU Veliki Britaniji zagrozila s tožbo in večmilijonsko kaznijo zaradi kršenja zakonov.  

Britanska vlada je zaprosila za podaljšanje roka za izboljšanje razmer, toda ni še gotovo, da bo EU pristala na to. "Velika Britanija krši zakone že vse od leta 2005, nič pa niso storili, da bi situacijo izboljšali," je za Guardian povedal evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

"Onesnaževanje zraka je slabo za zdravje ljudi. Onesnažen zrak vpliva na ljudi v tolikšni meri, da njihovo življenje v povprečju skrajša za osem mesecev, v bolj onesnaženih mestih pa celo za dve leti," je povedal Potočnik.

Prezgodnja smrt 50 tisoč ljudi
Britanska poslanka Sarah Ludford je dejala, da je opozorilo EU zadnji poziv za vlado in londonskega župana. "Raziskave so pokazale, da je število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženega zraka vsako leto višje," je povedala. Vsako leto naj bi onesnaženost zraka prispevala k smrti najmanj 50 tisoč Britancev, slaba kakovost zraka v mestih pa naj bi neposredno povzročila smrt več kot 4000 Britancev. Po ugotovitvah odbora britanskih poslancev bi v okolju z bolj čistim zrakom isti posamezniki lahko živeli kar nekaj let dlje. Opozarjajo, da je resnost tega dolgoročnega problema znana že več let, a je bila vedno znova skrita pod preprogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.