Svet
7 ogledov

London spet preplavili študenti

Študenti Reuters
V Londonu bodo danes študenti znova protestirali proti zvišanju šolnin. Zbralo naj bi se jih okoli 10 tisoč.

Prvič so se študenti na ulice odpravili pred približno letom dni in v naslednjih dveh mesecih so se njihovi protesti večkrat sprevrgli v nasilje.

Za varnost bo na londonskih ulicah skrbelo štiri tisoč policistov. Ti bodo lahko v skladu z novimi pooblastili po poletnih izgredih v britanskih mestih za zagotavljanje reda in varnosti uporabili nove ukrepe. Med drugim bodo za primer izbruha resnih izgredov imeli pripravljene plastične naboje in oklepna vozila.

Za danes predvideni pohod skozi središče Londona bo po navedbah organizatorjev največji študentovski protest v skoraj letu dni. Kljub temu naj udeležba po pričakovanjih ne bi presegla 50 tisoč ljudi, ki jih je pritegnil prvi tovrstni protest 10. novembra lani.

Lani protesti

Protesti študentov, ki so po britanskih mestih potekali novembra in decembra lani, potem ko je vlada premierja Davida Camerona sprejela zakonodajo, ki univerzam omogoča trikratno zvišanje šolnin, so se večkrat sprevrgli v nasilje. Med drugim so protestniki napadli avtomobil, v katerem sta se peljala princ Charles in njegova soproga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.