Svet
16 ogledov

Lopez Lomong: olimpijec, nekoč otrok vojak

Lopez Lomong EPA
Ameriškega olimpijskega tekača Lopeza Lomonga so kot šestletnega dečka v Sudanu ugrabili vojaki in ga poslali v tabor za urjenje. Uspelo mu je pobegniti in po spletu okoliščin ga je posvojila ameriška družina. Danes se Lomong bori za kolajno.

Lopez Lomong, ameriški tekač na 5.000 metrov, se je rodil v še danes nemirnem Sudanu. Neke nedelje so med mašo v cerkev vdrli vojaki in ga skupaj z drugimi dečki odpeljali v tabor, kjer so ga nato urili za vojaka. Lopez je bil star le šest let.

"Vsak dan sem videl umirati otroke in vsakič sem si rekel, morda sem naslednji jaz," je za CNN povedal Lopez. "Moje življenje se je spremenilo, nisem bil več star šest let, odrasel sem."

Pobeg iz kampa

Lopez se ni vdal, ampak je čez nekaj tednov s pomočjo še treh starejših otrok pobegnil iz kampa. Tri noči so bosonogi bežali pred vojaki; Lopez to imenuje "tek za svobodo". Dečkom je uspelo pobegniti v Kenijo, kjer je nato Lopez 10 let bival v kampu za begunce.

Selitev v ZDA

Leta 2001 se mu je življenje znova obrnilo na glavo, tokrat pozitivno. Združeni narodi so oblikovali poseben projekt, znotraj katerega so štiri tisoč tako imenovanih izgubljenih fantov iz Sudana pripeljali v ZDA. Lopeza je posvojila družina Tully, začel je obiskovati srednjo šolo in prvič začel razmišljati o tekaški karieri.

Leta 2008 mu je uspelo, kvalificiral se je za olimpijske igre v Pekingu. Sotekmovalci so ga počastili s tem, da je bil Lopez nosilec ameriške zastave na odprtju iger. Kolajne ni osvojil, jo pa namerava na tokratnih olimpijskih igrah v Londonu.

Boj za Sudance

A svojega prvotnega doma ni pozabil. Leta 2007 je uspel najti svojo družino in se z njo srečati, ustanovil pa je tudi fundacijo, ki se bori za štiri stvari: "Tem ljudem moramo omogočiti izobraževanje, čisto vodo, hrano in zdravstveno oskrbo."

Lopez opozarja, da so ugrabitve, trpinčenje, pobijanje, stradanje še vedno na dnevnem redu v Sudanu. "Želim biti glas ljudi, ki so ostali brez glasu," pravi. "Svetu moramo povedati, naj prepreči takšne dogodke v Sudanu. Otroke moramo izobraževati, ne pa jim dati v roke AK-47 in jih poslati v boj. Naj se otroci igrajo in naj vidijo svetlo prihodnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.