Svet
16 ogledov

Lovec skoraj trčil s potniškim letalom

Ameriški lovec Reuters
S Švedske sporočajo, da je v njenem zračnem prostoru ruski lovec skoraj trčil s potniškim letalom

Švedska vojska je danes sporočila, da je nad švedskim mesto Malmö na jugu države v petek skoraj prišlo do trčenja med ruskim lovcem in potniškim letalom, ki je le nekaj pred tem vzletel z letališča na Danskem.

Incident se je zgodil v času, ko v pribaltski regiji narašča zaskrbljenost nad ravnanjem Rusije, še posebej v zvezi z ukrajinsko krizo. V zadnjem času tudi prihaja do ruskih kršitev zračnega prostora sosednjih držav.

Tiskovni predstavnik švedske vojske Johannes Hellqvist je dejal, da so nato tako švedski kot danski lovci poleteli v izvidnico. Dodal je še, da je rusko letalo letelo brez transponderja - elektronske identifikacijske naprave, s katerim je letalo vidno na radarjih za komercialne polete. Dejal je še, da je bilo to od ruske strani "zelo neodgovorno", saj je tako večja možnost, da pride do nesreče s smrtnimi žrtvami.

Po poročanju danskih medijev, naj bi bilo potniško letalo na poti na Poljsko.

Rusi: to ne drži!

Rusko obrambno ministrstvo je danes zanikalo navedbe švedske vojske, da naj bi rusko vojaško letalo nad Švedsko skoraj trčilo s potniškim letalom. Ob tem sicer ni zanikalo, da je bilo njeno letalo v času incidenta v petek na omenjenem območju. Kot so zatrdili, je ruski lovec letel na varni razdalji od potniškega letala.
 
Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov poudarja, da niso nastale okoliščine za letalski incident, povezan z letom ruskega vojaškega letala v mednarodnem zračnem prostoru nad Baltskim morjem. "Razdalja od poti leta potniškega letala, ki je vzletelo v Koebenhavnu, je znašala več kot 70 kilometrov," pravi.
 
Rusko letalo pa je nedvomno letelo brez elektronske identifikacijske naprave, s katero je letalo vidno na radarjih za komercialne polete, kar so že v soboto zatrdile švedske oblasti. Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je to označil kot "neodgovorno". A ob tem Konašenkov opozarja, da tudi vojaška letala zveze Nato, ki letijo v zračnem prostoru blizu ruske meje, tudi vselej izključijo takšno napravo. 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:03 14.december 2014.

    Ne bo prej mir dokler enga ne skinete dol !