Svet
35 ogledov

"Lovijo" iztekajočo nafto

naftna ploščad, Mehiški zaliv
Žurnal24 main
Naftna družba BP je začela "loviti" del iztekajoče nafte v Mehiškem zalivu.

Inženirjem naftnega podjetja BP je v nedeljo zvečer uspelo začeti loviti del nafte, ki izteka iz vrtine 1500 metrov globoko na dnu Mehiškega zaliva. Vendar gre le za začasno rešitev in prizadevanja za trajno zaprtje luknje, iz katere dnevno odteče najmanj 800 tisoč litrov nafte, se nadaljujejo.

Direktor za operacije pri BP Doug Suttles je za televizijo NBC razložil, da jim za zdaj uspeva ujeti okrog 160 tisoč litrov iztekajoče nafte, v naslednjih dneh pa upajo, da jim bo uspelo povečati zmogljivosti. V cev z obsegom okrog 53 centimetrov so vstavili manjšo 15-centimetrsko cev, ki usmeri nafto, plin in morsko vodo v tanker na površju, kjer te tri snovi ločijo. "Ne bomo počivali, dokler BP ne bo povsem zadelal luknje in dokler ne bo odpravljena škoda okolju in gospodarstvu v Mehiškem zalivu," je povedala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Naftni madeži so v manjši meri že dosegli tudi celinsko obalo ZDA v Mehiškem zalivu, znanstveniki z univerze Južna Florida pa opozarjajo, da se lahko katastrofa razširi tudi na Atlantsko obalo ZDA. Nafta pa je že nevarna za dno Mehiškega zaliva, kjer so našli več kilometrov velika območja, prekrita z naftnimi kepami. Nafta zastruplja ribe, obenem pa mikrobi, ki jo razgrajujejo, porabljajo veliko kisika, kar spet škodljivo vpliva na življenje v morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.