Svet
13 ogledov

Lovijo zadnje ure

Iskanje letala Reuters
Mesec po izginotju malezijskega letala še iščejo signal črne skrinjice.

V južnem Indijskem oceanu se nadaljuje iskanje razbitin malezijskega letala, ki je izginilo pred natanko enim mesecem. Preiskovalci trenutno iščejo predvsem signale črnih skrinjic letala, ki bosta najverjetneje kmalu prenehali oddajati.

Boeing 777 malezijske družbe Malaysia Airlines, ki je bil z 239 ljudmi na krovu na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je izginil 8. marca, ko se je za njim izgubila vsaka sled. Kasneje so spoznali, da je letalo najverjetneje strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu okoli 1.800 kilometrov severozahodno od avstralskega mesta Perth, vendar še niso našli nobenih njegovih ostankov.

 

Dvakrat zaznali signale

V iskalni akciji, kakršne še ni bilo, danes sodeluje 11 vojaških in tri civilna letala ter 14 ladij.

V zadnjih dneh so avstralske vojaške ladje na območju, kjer je letalo predvidoma strmoglavilo v morje, dvakrat zaznale utripajoče signale, ki bi jih lahko oddajali obe črni skrinjici pogrešanega letala, a skrinjic še niso natančneje locirali, prav tako niso našli nobenih drugih ostankov letala.

Preiskovalci so v vse hujši tekmi s časom, saj naj bi obe črni skrinjici zaradi izpraznjenih baterij predvidoma prenehali delovati v kratkem, morda že danes. Črne skrinjice praviloma oddajajo signal 30 dni po letalski nesreči, vendar pa so v preteklosti že bili tudi primeri, ko so delovale dlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.