Svet
6 ogledov

Lubitz obiskal 41 različnih zdravnikov

Andreas Lubitz EPA
Zaskrbljen je bil zaradi svojega zdravja, zato je obiskal več zdravnikov, tudi v času neposredno pred nesrečo.

Andreas Lubitz, ki je kot kopilot nemškega nizkocenovnega letalskega prevoznika Germanwings 24. marca namerno strmoglavil letalo na jugu francoskih Alp, je v petih letih in sedmih mesecih obiskal 41 različnih zdravnikov, sedem od njih v zadnjem mesecu pred tragedijo, je danes v Parizu povedal francoski tožilec iz Marseilla Brice Robin.

Več zdravnikov, s katerimi se je posvetoval, naj bi menilo, da ni zmožen za letenje, a zaradi zakonov, ki v veljajo v Nemčiji glede varovanja osebnih podatkov, tega niso sporočili njegovemu delodajlcu.

PREBERITE ŠE:

Robin je poudaril, da je preiskava do sedaj pokazala, da "ni več nobenega dvoma, da je Lubitz namenoma strmoglavil letalo, pri čemer je vključno z njim umrlo 150 potnikov in članov posadke".

Obiskal tudi psihiatre

"Neposredno pred nesrečo je obiskal več zdravnikov, vključno s psihiatrom," je povedal Robin. Nekateri med njimi so menili, da je Lubitz psihično nestabilen, nekateri pa tudi, da ni zmožen letenja, a te informacije "zaradi zakonov o varovanju osebnih podatkov niso posredovali naprej".

Zdravnikom po nemških zakonih namreč grozi zapor, če posredujejo informacije o svojih pacientih, razen v primeru, ko obstajajo dokazi, da nameravajo storiti resno kaznivo dejanje ali škodovati sami sebi.

Lubitz je bil vseskozi zaskrbljen zaradi svojega zdravja in se je bal, da izgublja vid. Zaradi tega je bil nezmožen za letenje, je povedal tožilec Robin, ki se je v Parizu sestal s svojci žrtev.

Preiskava proti Lufthansi

Tožilec je napovedal tudi preiskavo proti Germanwingsu in matičnemu podjetju Lufthansa. Trije preiskovalni sodniki bodo preučevali, ali pri primeru ni šlo za malomarnost. Zaenkrat sicer ni nobenih dokazov, da bi pri Germanwingsu ali pri Lufthansi imeli informacije o zdravstvenem stanju 27-letnega Lubitza, je še povedal tožilec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.