Svet
30 ogledov

Lubitz se je potožil zdravniku in strmoglavil letalo

Andreas Lubitz EPA
Objavljena je bila vsebina zadnjega sporočila Andreasa Lubitza svojemu zdravniku, preden je pred skoraj letom dni kot kopilot namerno usmeril potniško letalo družbe Germanwings v goro v Francoskih Alpah. Umrlo je vseh 149 ljudi na letalu.

Raziskava po tragediji, ki se je zgodila 24. marca lani, je pokazala, da je Andreas Lubitz trpel za depresijo in izgubo vida. Še posebej slednje ga je močno prizadelo, saj se je bal, da ne bo več mogel opravljati službe pilota. 

"Bojim se, da bom oslepel ... Te misli ne morem pregnati iz svoje glave," je zapisano v sporočilu, iz katerega je čutiti tesnobo Lubitza. Svojemu zdravniku ga je poslal komaj dva tedna pred dogodkom, poroča Bild. Zdravniku je tožil, da ga zelo moti stalna napetost, ki jo čuti v očeh: "Če ne bi šlo za oči, bi bilo vse v redu."

Zadnje elektronsko sporočilo še razkriva, da je Lubitz jemal najvišjo dozo pomirjevala Mirtazapin, ki se uporablja tudi kot uspavalno sredstvo. 

 

Nesreča letala Germanwings | Avtor: EPA EPA
Nato je 24. marca lani na letu iz Barcelone v Düsseldorf načrtno zaklenil kapitana iz pilotske kabine in sam prevzel nadzor nad letalom. Kljub poskusu vdora v kabino in moledovanju kapitana je Lubitz mirno usmeril letalo v pobočje enega izmed vrhov v Alpah. Potniki in osebje so bili praktično v hipu mrtvi, zbiranje posmrtnih ostankov pa je trajalo tedne.

S pomočjo zdravnikov prikrival delodajalcu

Izkazalo se je, da je Lubitz v zadnjih petih letih obiskal kar 41 različnih zdravnikov. Zaradi depresije si je skorajda enkrat že vzel življenje. Nekateri zdravniki so dejavno sodelovali pri Lubitzovemu prikrivanju svojega stanja delodajalcu, navaja Bild, ki se sklicuje na dognanja iz končnega poročila o nesreči. To bo predvidoma objavljeno 13. marca. 

"Ne recite mi, da je pilotiral letalo," je tako dejal eden izmed psihiatrov, ko so dva dni po nesreči na njegova vrata potrkali policisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • StrelaBesna 07:58 07.marec 2016.

    Točno tako, kdo sploh še verjame tej slabo izmišljeni teoriji???

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:52 06.marec 2016.

    Če se tako dolgo izobražuješ potem pa ti situacija vzame ves ta trud, potem normalno da se ti mal utrga. Samo to ni nobeno opravičilo za to da v svojo bridkost potunkaš nedolžne.

  • Avatar Leon
    Leon 13:35 06.marec 2016.

    Pajade.........potem pa svizec zavije čokolado .............