Svet
3 ogledov

Luči ugasnilo na milijone ljudi

Tudi Toronto se je za eno uro znašel v temi. Žurnal24 main
V svetovni akciji ugašanja luči Earth Hour ta konec tedna je sodelovalo na milijone ljudi. Akcija je opozorila na pereče podnebne spremembe.

Avstralska podružnica Svetovnega sklada za naravo (WWF), ki je organiziral globalno enourno ugašanje luči po mestih, je sporočila, da je po Avstraliji, Aziji, Evropi, Kanadi in ZDA nekaj časa v temi preživelo več deset milijonov ljudi, po nekaterih ocenah celo sto milijonov. Uradno se je kampanji pridružilo 26 velikih svetovnih mest, med njimi Atlanta, Bangkok, Chicago, Köbenhaven, San Francisco, Tel Aviv in Toronto, vendar je imela kampanja občutno širšo podporo. K udeležbi je pozvala tudi Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj .

Avstralski WWF je prvo akcijo ugašanja luči pripravil lani v Sydneyju, letos pa je to postal že kar globalni dogodek. Podjetje Energy Australia, ki dobavlja večino elektrike v Sydneyju, je zabeležilo 8,4-odstoten padec porabe elektrike v mestu v času akcije.

Akciji se je s spremembo zaslona iz belega v črnega pridružil tudi spletni velikan Google. © Reuters

 
Umazano pridobivanje energije
Kot so opozorili pri Umanoteri, ima uporaba fosilnih goriv za pridobivanje električne energije velik vpliv na globalno segrevanje, posledice segrevanja pa postajajo iz dneva v dan pogostejše in bolj očitne. Odražajo se v opaznem višanju temperature zraka in oceanov, pospešenem taljenju ledu na severnem in južnem polu, dvigu morske gladine, orkanih, neurjih in naravnih katastrofah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.