Svet
6 ogledov

Lufthansa: stavko bo čutilo več kot 100.000 potnikov

letalo Shutterstock
Lufthansino kabinsko osebje je opolnoči začelo 24-urno stavko, zato je družba že v četrtek odpovedala skoraj tisoč letov od za danes predvidenih 1.781 letov.

Kot so sporočili iz družbe, je odpovedana večina letov Lufthansinih letal, preostali leti pa padejo na partnerske letalske družbe, kjer kabinsko osebje ne stavka. Gre predvsem za krajše lete.

Adria: preverite na strani Lufthanse

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so danes za STA povedali, da večjih težav v prometu med Slovenijo in Nemčijo (München, Frankfurt) ne pričakujejo, da pa ne izključujejo možnosti manjših zamud, ki so posledica omejitev, ki jih lahko letališči posredujeta in so neodvisna od te stavke.

Transferni potniki, ki potujejo iz Ljubljane in v Frankfurtu ali Münchnu prestopajo na drugi let Lufthanse, imajo večinoma že ob prihodu na ljubljansko letališče informacijo o tem, ali je njihov naslednji let na Lufthansi storniran. Ti potniki so z okenca za prijavo na let preusmerjeni na okence Adrie Airways, kjer jim brezplačno ponudijo možnost povezave prek enega od drugih evropskih letališč na prevoznikih iz skupine Lufthansa ali na ostalih prevoznikih združenja Star Alliance.

Za transferne potnike, ki iz Ljubljane prispejo v Frankfurt ali München, pa v primeru naknadne odpovedi njihovega povezovalnega leta ali zamude poskrbi osebje Lufthanse.

Adria Airways potnikom svetuje, da status svojih letov pri Lufthansi pred odhodom preverijo na Lufthansini spletni strani. Njihov prodajni agent ali Adria Airways lahko potniku uredita brezplačno menjavo vozovnice, pravijo v Adrii in dodajajo, da morajo potniki morebitne odškodninske zahtevke iz naslova stavke nasloviti neposredno na Lufthanso.

V dveh dneh stavke na tleh ostalo več deset tisoč potnikov

Sindikat Ufo je do zdaj izvedel dva stavkovna dneva, na tleh pa je ostalo več deset tisoč potnikov. Pri Lufthansi se jim opravičujejo tudi z velikimi oglasi v časopisih, poroča časnik Der Spiegel. "To stavko smatramo za nesorazmerno," nemški letalski prevoznik pojasnjuje strankam. "Podjetju povzroča veliko finančno škodo in škodi ugledu znamke Lufthansa."

Napovedana stavka pa gre na roko nekaterim drugim podjetjem. Pri letalskem prevozniku Air Berlin tako že ugotavljajo, ali lahko v petek v zrak pošljejo večje število letal. Na stavke se pripravljajo tudi pri nemških železnicah. "Stanje bomo spremljali in po potrebi uporabili dodatne vlake," so sporočili. Dodatno osebje bo delalo tudi na železniških postajah.

Kabinsko osebje Lufthanse si že 13 mesecev prizadeva za petodstotno zvišanje plač in nasprotuje uporabi začasnega kabinskega osebja. Vodstvo Lufthanse medtem ponuja zvišanje plač za okrog 3,5 odstotka in odpravo pogodb za določen čas ter začasnega dela.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:10 08.september 2012.

    Podobnost z ADRIO je zgolj slučajna:ssMedved se odloči da gre pogledat žlahto v Ameriko. Na avionu postane lačen in gre v pilotsko kabino pojest pilota. Pilot: "Ne mene, jaz upravljam avion, če me poješ bomo strmoglavili..."Obrne se ...prikaži več h kopilotu: "...bom pa tebe, umiram od lakote...." Kopilot: "Ne mene, jaz pomagam pilotu, najmanj škode bo če poješstevardeso!" Medo odhlača do stevardese, z njo spregovori nekaj besed in gre sedet nasvoj sedež. Gre pilot čez čas preverit stanje v avionu. Vidi stevardeso živo, medveda pa na svojem mestu in gre do njega. "Kako to, da nisi pojedel stevardese ko si pa lačen za umret?" "Ja, a pol bosta pa mene kavsala..."

  • 1111 11:39 07.september 2012.

    imajo jajca...