Svet
6514 ogledov

Lukašenko grozi: Evropa bo gorela

Aleksander Lukašenko Epa Aleksander Lukašenko.
Beloruski predsednik meni, da evropski voditelji niso sposobni končati konflikta. Medtem se dogajanje v okolici Hersona zaostruje.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko meni, da želijo evropski državljani živeti v miru, a njihove oblasti niso sposobne »pogasiti požara v lastnem domu,« piše ruska agencija TASS. "Nemčija, cela Evropa je ostala brez vodje. Pa tudi če bi ga imela. Ne morejo pogasiti niti požara v lastni hiši. Evropejci ne želijo te vojne. Dobro razumejo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Tudi v Belorusiji poskušajo zanetiti požar. Jutri bo gorela cela Evropa," je rekel Lukašenko. Beloruski voditelj meni, da morajo Evropejci ustaviti konfrontacijo, ki je že pripeljala do konflikta na ukrajinskem ozemlju. 

Lukašenko je evropske voditelje označil za norce, ki niso sposobni rečni ne Washingtonu in podpihujejo ogenj v regiji. "Ali so ti, ki so dopustili Američanom da v Evropo prinesejo dodatno jedrsko orožje, pravi vodje? Oni so norci," je dejal. "Edino, česar se Američani bojijo, je jedrsko orožje. Če se jedrsko orožje ne bo uporabilo, potem se bodo borili s tradicionalnim orožjem. Kje? Tukaj se bodo borili. Mi bomo tukaj, sredi tega. Ukrajina že gori," je dejal. Dogajanje v Ukrajini je označil za katastrofo in dodal, da "nobena druga država v sovjetski dobi ni prejela tako veliko tujih investicij kot Ukrajina". 

tank Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ameriška stran je medtem potrdila, da med Washingtonom in Moskvo potekajo pogovori kljub vojni v Ukrajini. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da je ohranjanje stikov v ameriškem interesu. Zagotovil pa je, da "so si na jasnem, s kom imajo opravka". Med drugim naj bi beseda tekla tudi o tem, kako zamejiti tveganje, da bi prišlo do jedrskega obračuna. 

Rusija trdi, da je pripravljena na pogajanja, a da Ukrajina tega ne želi. K mirovnim pogajanjem je pozvala tudi Nemčija. 

Boj za eno ključnih mest 

Po ukrajinskih besedah se Rusi pripravljajo na ulične bitke v Hersonu, enem ključnih mest na jugu države. Ruska stran naj bi simulirala umik vojske iz Hersona, a jim Ukrajinci ne verjamejo. Aljona Lapčuk je za Guardian dejala, da gre verjetno za poskus prevare. "Rusi se oblačijo v civilna oblačila in skrivajo po hišah," je povedala Ukrajinka, ki je Herson zapustila aprila. 

Ukrajinska obveščevalna služba je objavila, da v Hersonu poteka "velika kraja". "V naseljih na desnem bregu Dnjepra poteka velika kraja. Natančneje v okrožju Berislav, kjer okupatorji metodično ropajo zasebne hiše, trgovine in skladišča. Stroji, oprema, naprave, material za popravilo iz elektrarne v Beruslavi je bil ukraden," so sporočili. 

herson Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinska vojska je za Reuters dejala, da se ruski vojaki, s tem ko zasedajo hiše civilistov in oblačijo v civilna oblačila, pripravljajo na ulične boje in utrjujejo svoj položaj. Ruska vojska je v preteklih tednih civiliste pozvala, naj zapustijo Herson, ker so pričakovali protinapad na to strateško pomembno mesto. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem nagovoru dejal, da ruska vojska vsak dan na območju Donecka izgublja na stotine vojakov. "Tla na bojišču pred ukrajinskimi enotami so dobesedno prekrita s trupli okupatorjev," je dodal. 

Medtem pa je ruska stran sporočila, da so v Hersonu prijeli devet ukrajinskih specialcev, ki naj bi načrtovali sabtoaže. Pri njih naj bi našli več kot pet kilogramov plastičnega eksploziva, električne detonatorje, več bomb, ročno orožje, strelivo in posebno izvidniško opremo. Ruska agencija RIA navaja, da naj bi ruska varnostna agencija FSB na območju Hersona odkrila in nevtralizirala avtomobil bombo. 

V šole bi vpeljali vojaško urjenje

Rusko obrambno ministrstvo podpira uvajanje vojaškega urjenja v ruskih šolah. Valerij Gerasimov, vodja Generalštaba ruske vojske, je v pismu Sergeju Mironovu, vodji ruskega parlamenta, izrazil svojo podporo temu projektu, navaja Izvestija. Omenjeni časnik piše, da naj bi za takšno urjenje v naslednjih dveh letih šole morale nameniti 140 ur letno. 

Ponujajo denar, če zapustijo Herson

Proruski vodja regije Herson, ki ga je na to mesto nastavila Moskva, je ponudil enkratno izplačilo v višini 100.000 rubljev (nekaj več kot 1.600 evrov) "vsakemu evakuiranemu prebivalcu" Hersona, ki bi se preselil v Rusijo. Organizirana evakuacija z desnega brega reke Dnjeper naj bi potekala še danes. Evakuirane prebivalce ruske enote premestijo na Krim, od kjer jih nato evakuirajo v druge ruske regije. "V drugih regijah Ruske federacije bo prebivalcem Hersona dodeljeno primerno prebivališče. Vsak evakuirani prebivalec Hersona bo lahko dobil enkratno denarno pomoč v višini 100.000 rubljev," je sporočil Kiril Stremousov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Kmodri 15:57 10.november 2022.

    Princ Blazni Carja Blaznega!

  • Burja 18:11 08.november 2022.

    Nobene potrebe ni da karkoli gori, samo odjahajte iz Ukrajine po isti poti po kateri ste prilezli.

  • Pišmevuh 17:27 08.november 2022.

    Evropa že gori na protestih, samo mediji ne smete pisati o tem. Hebo vas svobodno novinarstvo.