Svet
15 ogledov

Lukašenko zmagal in razbil opozicijo

Zahodni diplomati Lukašenka označujejo za poslednjega evropskega diktatorja. Na Žurnal24 main
"Poslednji evropski diktator", beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, bo tudi po današnjih volitvah ostal trdno v sedlu. Opozicijski shod po zaprtju volišč je policija razgnala s pendreki in petardami.

Potem ko so se zaprla volišča na predsedniških volitvah, prvi rezultati kažejo na gladko zmago Aleksandra Lukašenka. Za njegov četrti mandat je glasovalo kar 79,1 odstotka glasov, za glavnega tekmeca pa le 4,2. Prvi podatki o udeležbi kažejo, da bo ta kar 90-odstotna.

A opozicija v verodostojnost volitev ne verjame, še posebej, ker naj bi različne skupine prebivalstva, kot so vojaki, javni uslužbenci in študenti, z grožnjami prisilili v obkrožitev "pravega imena." Prav tako so eni od skupin opazovalcev prekinili telefonske povezave, potrem ko dali intervju za zahodne medije, od sobote pa je policija prijela 30 nasprotnikov voditelja.

Led se ni stopil, nad opozicijo s silo
Opozicija je zato za nocoj napovedala množične demonstracije v centru Minska, pri tem pa jih ni odvrnila Lukašenkova poteza, ki je na osrednjem trgu prav zaradi napovedanih protestov dal postaviti velikansko drsališče in novoletno jelko. Opozicijski voditelji ljudi so pozivali, naj prinesejo s seboj sol in pesek, da se bodo lahko borili proti ledu.

nekljajev, belorusija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

A Lukašenko je že dopoldan samozavestno napovedal: "Brez skrbi, danes ne bo nikogar na trgu." Njegove besede so se uresničile ob poskusu demonstracij kakih 200 ljudi, ki jih je napadla policija in jih s pendreki pretepala ter mednje metala petarde. Množica se je razbežala, med pretepenimi pa je bil tudi opozicijski predsedniški kandidat Vladimir Nekljajev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.