Svet
34 ogledov

"Luksuz" zapornikov v Guantanamu

Guantanamo
1/9
Reuters
Zaporniki v Guantanamu ne živijo v nemogočih razmerah, pravi stotnik Robert Durand. V javnost so prišle fotografije notranjosti. Kaj menite vi?

V javnost so prišle fotografije notranjih prostorov najbolj znanega taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Medtem ko ljudje mislijo, da morajo zaporniki bivati v vlažnih, temnih in majhnih celicah, je realnost drugačna. V videoteki si lahko izposodijo filme, poskrbljeno pa je tudi za zdravo hrano.

V vsaki celici je stranišče, umivalnik in toaletni papir. Zaporniki lahko zbirajo med vegetarijanskim, mesnim in ribjim menijem. Če si želijo sprostitve, si lahko v knjižnici izposodijo kakšno knjigo ali časopis v angleškem ali arabskem jeziku.

Zapor naj bi bil mučilnica

Zapor je že od nekdaj tema burnih razprave v ZDA in po svetu. V javnosti je bil večkrat predstavljen kot mučilnica zapornikov. Pretekli teden so odvetniki, ki zastopajo zapornike poslali pismo v katerem so zapisali, da je stanje v zaporu porazno, zaporniki pa naj bi izgubljajo zavest in bruhali kri. Vojska trdi, da navedbe ne držijo, ter da se v zaporu ne dogajajo pretresljive stvari.

Predsednik Obama je želel zapor celo zapreti, a ga je kongres blokiral.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.