Svet
7 ogledov

Luksuzne vile tarča ekoteroristov

Žurnal24 main
V predmestju Seattla v ameriški zvezni državi Washington je zgorelo pet prestižnih vil, ki bi lahko bile tarča ekoteroristov.

Na pogorišču so namreč našli eksplozivno telo, na stenah pa napise, ki jih je za sabo domnevno pustila radikalna okoljska skupina.

"Zgrajeno zeleno? Ne, črno!" se je po poročanju ameriške televizije KING TV glasil eden od napisov v pogoreli hiši na ulici razkošnih vil Street of Dreams.

Vodja tamkajšnje gasilske enote Rick Eastman je povedal, da so na stenah našli napise E.L.F., ki bi lahko nakazovali, da je v dejanje vpletena skupina Earth Liberation Front (Fronta za osvoboditev Zemlje), ki jo FBI uvšča med ekoteroristične skupine. FBI je sporočil, da preučuje možnost, ali gre za dejanje domačega terorizma.

Fronta za osvoboditev Zemlje (ELF) združuje anonimne posameznike ali teroristične skupine, ki uporabljajo "ekonomsko sabotažo in gverilski boj, da bi ustavili izkoriščanje in uničenje naravnega okolja". Skupina je bila ustanovljena leta 1992 v Veliki Britaniji, danes pa deluje kot mednarodno gibanje. Leta 1996 je prvič opozorila nase tudi v Združenih državah, tarča njenega napada pa je bila restavracija McDonald's v Oregonu.

Earth Liberation Front in njeni tovariši Animal Liberation Front (Fronta za osvoboditev živali) so od leta 1996 izvedli več sto napadov, med katerimi prevladuje manjši vandalizem, kot je pisanje grafitov in razbijanje oken. Večjo škodo so povzročili z bombnimi napadi na farme živali, ki jih gojijo za krzno, ter raziskovalne centre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.