Svet
4127 ogledov

Macron tako močno stisnil roko Trumpa, da mu je ustavil prekrvavitev

Macron in Trump med stiskom rok Epa
Trumpovi samovoljni izpadi, križanje z rokami in neupoštevanje volje drugih vse bolj moti tudi druge svetovne velesile. Francoski predsednik se je odzval na Trumpov tvit, še prej pa mu je roko stisnil močneje kot kdajkoli prej.

Francija je po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zavrne skupno izjavo voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav G7, sprejeto na vrhu v Kanadi, opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.

"Mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze in odklonilne opazke," so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

"Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Držimo se jih in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost," so zapisali. "Bodimo resni in vredni svojih ljudi. Sprejemamo zaveze in se jih držimo," so poudarili v Macronovem uradu in dodali, da Francija in Evropa še naprej podpirata skupno izjavo.

Macron in Trump med stiskom rok | Avtor: Epa Epa

Odnos predsednikov ZDA in Francije Donalda Trumpa in Emmanuela Macrona že od prvega srečanja zaznamujejo številni stiski rok. Rokovanj ni manjkalo niti na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 v Kanadi, kjer je Macron ameriškemu kolegu tako močno stisnil roko, da je na njen pustil odtis. Na spletu so zaokrožile številne fotografije in posnetki rokovanja Trumpa in Macrona, na katerih je videti, kako je 40-letni Francoz svojemu ameriškemu kolegu tako močno stisnil roko, da je s tem ustavil prekrvavitev njegove roke in na njej pustil bel odtis. Voditelja držav sta očitno v rokovanju celo tekmovala. En od sicer številnih stiskov rok je namreč trajal 29 sekund, saj nobeden od njiju ni hotel popustiti in s tem pokazati šibkosti. Macron ima, kot kaže, zelo čvrst prijem, saj je na spletu zaokrožila tudi fotografija 71-letnega Trumpa, ki je pred ponovnim rokovanjem rahlo trznil.
 

Donald Trump na vrhu skupine G7 | Avtor: Epa Epa

Užaljeni Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave. Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi "Justinovih" lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

Iz kabineta kanadskega premierja so na Trumpove kritike odgovorili, da Trudeau ni rekel ničesar, česar ne bi rekel že v preteklosti. "Osredotočeni smo na vse, kar smo dosegli na vrhu G7. Premier ni rekel ničesar, česar ne bi rekel že prej - tako v javnih kot zasebnih pogovorih s predsednikom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 7
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:48 10.junij 2018.

    "Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Držimo se jih in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost," Točno tako... lutkice so trenirale kaj bodo povedale, in če se kdorkoli s čimerkoli ne strinja, je avtomatično potem bedak in ...prikaži več neumnež... Trump ma vsaj svoje možgane, medtem ko ostale lutkice jih očitno nimajo - vsaj po izjavah in dejanjih sodeč.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:22 10.junij 2018.

    Macron je treniral stisk roke kot odgovor na Trumpov način rokovanja ob prejšnjem obisku. Ni kaj, gumi obroč in pomoč izkušene žene!

  • Tadej 16:15 10.junij 2018.

    Doma pa ga matka komandira.