Svet
26 ogledov

Madež kosi divja življenja

Na nenaseljenih otokih Chandeleur so že odkrili več ptic, ki se jim je perje zle Žurnal24 main
Posebnim robotom je uspelo nad področjem glavne cevi, iz katere bruha nafta v Mehiški zaliv, namestiti 98 tonsko napravo v obliki lijaka, ki bo zbirala nafto in jo prečrpavala v tanker.

Posebna naprava, ki so jo več dni izdelovali v podjetju, ki je specializirano za naftne požare, trenutno lebdi nad izvorom nafte. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je bil to lažji del naloge.

Napravo, ki je velika kot štirinadstropni blok, morajo zdaj spustiti 1500 metrov globoko, česar niso naredili še nikoli, nato pa jo bodo roboti namestili na glavno cev, iz katere bruha nafta. Ta naj bi potem potovala po napravi navzgor, kjer jo bodo prečrpavali v tanker. S tem naj bi odstranili kar 85 odstotkov nafte.

A obstaja nevarnost, da naprava še dodatno poškoduje glavno cev in se še več nafte izlije v morje. Če bo uspešno nameščena, pa obstaja možnost, da bo nafta, ki jo bodo prečrpavali v tanker, zaradi stika z oljem, vodo in zrakom eksplodirala.

Uničevanje življenja
Medtem iz okoliških otokov že sporočajo o pticah, z zaradi nafte zlepljenimi krili. Prebivalci Louisiane, Mississippija, Alabame in Floride pa ves čas s strahom spremljajo novice, saj se bojijo, da bo nafta prišla do njihovih obal.

Zajezili izdajanje dovoljenj
Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je začasno prenehala izdajati nova dovoljenja za vrtanje nafte ob obali. Do 28. maja naj bi bila končana revizija nesreče in šele zatem bodo odločali o nadaljnjem izdajanju dovoljenj.

Z naftnim madežem se bojuje okrog 300 ladij, ki postavljajo zaščitne pregrade. Vanje lovijo nafto in jo nadzorovano sežigajo ali pa razgrajujejo s posebnimi kemičnimi snovmi. Madež sicer doslej ni v večji meri prizadel obal držav ob Mehiškem zalivu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.