Svet
8 ogledov

Madež v velikosti četrtine Slovenije

Po mnenju predstavnikov oblasti za zdaj še ni prišlo do katastrofe, vendar je st Žurnal24 main
Naftni madež, ki je posledica potopljene naftne ploščadi, obsega že okoli 4500 kvadratnih kilometrov površine. Vsak dan se iz potopljene pošasti izlije več kot 160 tisoč litrov surove nafte.

Po navedbah obalne straže je grozeči madež, ki meri v širino 66, v dolžina pa 67 kilometrov, od obale Louisiane in delte reke Misisipi oddaljen le še slabih 66 kilometrov. Ekološka katastrofa bo po napovedih strokovnjakov nepredstavljiva.

Vsi dosedanji napori, ki so bili vloženi v zajezitev iztekanja črne tekočine, so se izjalovili. S posebno robotsko podmornico so že v ponedeljek poskušali doseči ploščad in zavariti luknjo, vendar niso imeli sreče.

Po navajanju tamkajšnjih medijev naj bi pristojne oblasti razmišljale o skrajnem ukrepu, da bi madež zažgali. "Če ne uspemo zajeziti naftnega madeža, bo to eno izmed najbolj tragičnih izlitij in posledično okoljskih katastrof v ameriški zgodovini," je zatrdila admiralka Mary Landry.

Upanje je ugasnilo v ponedeljek
Reševalne ekipe so sicer že v ponedeljek preklicale iskanje enajstih delavcev, za katere naj bi bila usodna močna eksplozija. S ploščadi so uspešno rešili več kot sto delavcev.

Vrtalna ploščad Deepwater Horizon, last podjetja Transocean, je potonila v torek, ko je iz do zdaj še neznanih razlogov prišlo do močne eksplozije. 17 delavcev je bilo ranjenih, več sto evakuiranih. Ploščad je gorela celih 36 ur, nakar se je potopila na globino 1500 metrov kljub naporom obalne straže, da bi pogasili plamene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.