Svet
25 ogledov

Madoff: Sram me je

Peter Madoff Reuters
Sodišče na Manhattnu je 67-letnemu Petru Madoffu zaradi sodelovanja v finančnih prevarah starejšega brata Bernarda Madoffa izreklo kazen deset let zapora in odvzem vsega, tudi bodočega premoženja.

74-letni Bernard Madoff je bil leta 2009 obsojen na 150 let zapora, pobrali pa so mu tudi vse premoženje. V zapor je moral, ker je preko svojega investicijskega podjetja prevaral na tisoče vlagateljev, ki so pohlepno verjeli njegovim obljubam o neverjetno visokih donosih.

Madoff je donose začetnih vlagateljev pokrival z denarjem kasnejših in s to piramidno shemo služil milijarde dolarjev. Natančna vsota ne bo nikoli zares znana, saj so vlagatelji napihovali izgubo, vendar pa se je uvodoma govorilo o 65 milijardah dolarjev. Peter Madoff je pri bratu delal kot eden od direktorjev.

Verjel, da je brat finančni genij

Starejši Madoff je vedno trdil, da mlajši brat ni imel nič s prevarami. Peter Madoff še vedno vztraja, da je za prevare izvedel šele decembra 2008, do takrat pa je verjel, da je brat finančni genij in je tudi lastno družino ter prijatelje prepričeval, naj denar zaupajo Bernardu.

Peter Madoff se je junija s tožilstvom dogovoril o priznanju krivde v zameno za kazen, s katero ima upanje, da bo še pred smrtjo spet videl svobodno sonce. Kaj več od tega ne bo imel, saj mu je sodišče odredilo odvzem premoženja do 143 milijard dolarjev, ki jih nikoli ne bo zaslužil.

Njegov odvetnik je dejal, da je Madoff sedaj brez denarja, brez službe in izobčenec. V zapor bo šel šele 6. februarja 2013, saj mu je sodišče odobrilo prošnjo, da lahko počaka na hčerkin 12. rojstni dan in verski obred, ko dekleta prestopijo starostno mejo za razumevanje judovskega svetega pisma tore.

Komentarjev 3
  • mph 10:26 21.december 2012.

    Sram ga je samo tega, da so prijeli z rokami v marmeladi. Pri nas imamo primere, ko je nekdo v marmeladi komplet namočen, čez glavo, pa se dela, da ne ve, za kaj se gre.

  • franke 09:05 21.december 2012.

    KDAJ BODO PA V SLOVENIJI ZARADI PREVAR IN KRAJE ZAPRLI. PRVEGA BI MOGLI ZAPRET JJ MU VSE VZET IN NATO VSE OSTALE TAJKUNE.

  • Lavdan 08:30 21.december 2012.

    Malih madoffov je tudi pri nas kar nekaj, pa razen nekaj pogojne kazni ni nič.