Svet
6 ogledov

Madoffu 150 let zapora

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
71-letnemu finančniku Bernardu Madoffu je sodišče zaradi finančne prevare dosodilo 150 let zaporne kazni. Madoff je marca letos priznal, da je zavajal vlagatelje v eni od največjih piramidnih shem v ameriški zgodovini.
Sodišče je tako ugodilo zahtevi tožilstva, ki je zahtevalo 150 let zapora, hkrati je to največ, kar dopušča zvezni zakon. Madoffov odvetnik Ira Sorkin je predlagal največ 12 let zapora, glede na to, da je Madoff sam priznal krivdo, sprejel odgovornost in sodeloval pri preiskavi. Sodnika China je zaprosil, naj pri izrekanju sodbe pozabi na vso histerijo in čustva ter upošteva omenjena dejstva.

Vzkliki veselja
Iz sodne dvorane, v kateri so razglasili sodbo, je bilo slišati vzklike veselja in glasno ploskanje. Razplet sojenja je bil pričakovan. Sodnik Chin je že v petek pokazal, da ne bo usmiljen, s tem ko je ukazal zaplembo 171 milijard dolarjev vrednega premoženja, povezanega z Madoffom. Ta vsota krepko presega 65 milijard dolarjev, kolikor naj bi imeli vlagatelji vloženih pri Madoffovih podjetjih v času razkritja prevare. Madoff je sicer dolga leta zavajal vlagatelje, vendar vsi niso ostali brez svojega denarja. Piramidna shema je delovala tako, da je z denarjem novih vlagateljev izplačeval stare vlagatelje in jim dajal tudi visoke donose na vložke. Piramida se je podrla lani, ko se je poglobila finančna kriza in je usahnil vir novih vlagateljev. Ti so se sicer prej skoraj tepli za priložnost, da dajo denar Madoffu, in se niso spraševali, kako mu uspeva delati tako visoke dobičke.

Premoženje bodo prodali na dražbi
Madoffa in ženo Ruth Madoff bodo zdaj po napovedih "obrali do kosti". Ruth Madoff je namreč s tožilstvom dosegla dogovor o zaplembi premoženja, vključno z 80 milijonov dolarjev vrednim premoženjem, za katerega je sicer trdila, da je njeno in nima povezave z možem. Po dogovoru ji bo ostalo 2,5 milijona dolarjev, kar pa bo izpuhtelo v zrak, ko bo treba poravnati odvetniške stroške. Madoff v zaporu denarja ne bo potreboval, niti hiš, stanovanj, avtomobilov, čolnov in ostalega premoženja, ki ga bodo prodali na dražbi. Madoffu in ženi so vzeli stanovanje na Manhattnu, hišo na Long Islandu in Palm Beachu na Floridi v skupni vrednosti 22 milijonov dolarjev.

Pobrali so jima račun pri borznoposredniškem podjetju Comhad Securities, na katerem sta imela 50 milijonov dolarjev, in 13 milijonov dolarjev z računa pri banki Wachovia. Posojila, ki jih je dajal zaposlenim, družini in prijateljem, pa bo pobrala država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.