Svet
40 ogledov

Madrid: Bodo prepovedali bikoborbe?

bikoborba Žurnal24 main
V Madridu so zbrali prek 50 tisoč podpisov za prepoved bikoborb.

Pobudo, ki jo mora zdaj obravnavati regionalni parlament v španski prestolnici, je od spomladi podpisalo 51.609 ljudi. Število podpisov pod pobudo je presenetljivo, saj imajo bikoborbe na območju Madrida dolgo tradicijo.

V regionalnem parlamentu v Madridu ima večino desnica, ta pa je na začetku marca napovedala, da si bo prizadevala za vpis bikoborbe na seznam španske kulturne dediščine, da bi jo tako zaščitili. "Bikoborbe imajo poseben kulturni pomen za Španijo," je takrat dejal podpredsednik madridske vlade Ignacio Gonzalez v odgovor tistim, ki jih opisujejo kot mučenje živali.

Nasprotujejo tudi Katalonci
Združenje, ki želi bikoborbe prepovedati, se je zgledovalo po podobni pobudi v Barceloni, kjer je regionalni parlament že začel razpravo o prepovedi korid, glasovanje pa je pričakovati v prihodnjih mesecih. Če bo pobuda v Kataloniji uspela, v kar sicer številni dvomijo, bo to prva španska regija, ki bo prepovedala bikoborbe.

Tradicija ali mučenje?
Ne le v Španiji, temveč po vsem svetu so vedno glasnejša nasprotja med tistimi, ki bikoborbo neizprosno podpirajo, in njenimi nasprotniki. Bikoborski navdušenci pravijo, da je to dolga, pomembna in neločljiva kulturna tradicija države, drugi, predvsem skupine za varstvo živali, pa se sklicujejo na nečloveško trpljenje živali med predstavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.