Svet
5 ogledov

Madžar za četrt milijona

razno 22.11.12. Hungary's Prime Minister Viktor Orban (R) watches as Greece's Pr © Yves Herman / Reuters
Madžarska vlada, ki jo vodi Viktor Orban, ponuja državljanstvo v zameno za odkup državnega dolga.

Tuji investitor, ki bo kupil za najmanj 250 tisoč evrov državnega dolga, bo v skladu z novim zakonom dobil madžarsko državljanstvo. Z nakupom petletnih državnih obveznic v tej vrednosti bo mogoče pridobiti dovoljenje za bivanje.

Ciljajo na Kitajce

Zakon, ki ga je predlagala vladajoča stranka Fidesz, je usmerjena predvsem v kitajske investitorje, ki se pogosto pritožujejo nad zapletenimi birokratskimi postopki na Madžarskem, je za madžarski časopis povedal član stranke Mihály Babák.

Javni dolg Madžarske je med najvišjimi v Evropski uniji in je leta 2010 in lani presegel 80 odstotkov BDP. Zato je konsolidacija javnih financ prva prioriteta njene politike.

Po isti poti Albanija

Na podobno idejo je prišla tudi albanska vlada, ki je sprejela osnutek zakona, ki predvideva, da bo lahko vsak, ki bo v Albanijo vložil več kot 200.000 ameriških dolarjev (153.104 evrov) pridobil albansko državljanstvo. "Gre za prakso, ki velja tudi v drugih državah, ko so Bolgarija, Madžarska, Črna gora in druge," je ob tem pojasnil albanski premier Sali Berisha.

Kot je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia še dejal Berisha, se predlog zakona ne nanaša na etnične Albance, saj zanje velja drug zakon. "Nikoli ne bi mogli prodati državljanstva Albancev, saj ga ti imajo že po naravi," je dodal.

Albanski premier je še poudaril, da njegova država nima ozemeljskih zahtev do katere koli svoje sosede, sosednje države pa je pozval, naj se odrečejo albanofobiji.

Komentarjev 1
  • feferon 11:09 13.december 2012.

    Se zna zgodit da bo tam čez 20 let vse rumeno.....