Svet
10 ogledov

Madžari na ulice za "diktatorja"

Protest na Madžarskem Reuters
Več kot 100.000 Madžarov se je včeraj zvečer zbralo na ulicah. Moti jih predvsem močan evropski napad na madžarskega premierja v zvezi s spremembami ustave.

S protestom so izrazili podporo madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, katerega so njegovi nasprotniki označili za diktatorja. Razlog za tako poimenovanje je seveda v spornih spremembah ustave, ki so sprožile plaz kritik ne le na Madžarskem, temveč tudi po Evropi in v svetu.

Zagovor v Evropi

Orban se bo moral zaradi tega v prihajajočem tednu srečati s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in mu pojasniti dogajanje; mesec dni pa ima časa, da se odzive na kar tri pravne postopke, katere je proti Madžarski sprožila Evropska komisija. Ta namreč ocenjuje, da lahko spremembe ustave privedejo do prevelikega nadzora nad sodstvom, agencije za nadzor nad varnostjo podatkov in centralne banke.

Shod miru za mir v državi

Evropsko mnenje delijo tudi številni Madžari, ki so svoje nestrinjanje izrazili na javnem protestu; sinoči pa so na to odgovorili Orbanovi podporniki. Shod, katerega so označili kot "Shod miru", je bil po njihovem zatrjevanju namenjen temu, da se opozori na preostro javno obračunavanje z vodilnim madžarskim politikom - to utemeljujejo z navedbami, da je Madžarska pristala na to, da spremeni ustavne določbe, če bo to potrebno.

Ena od udeležencev shoda je bila tudi 22-letna študentka ekonomije Bela Petrik, ki pravi: "Veliko nas misli, da stvari ne gredo v dobro smer, a te napake ne bi smele voditi v spekulativne napade, ki ne služijo nikomur razen tistim, ki špekulirajo." Kot zanimivost: 84 odstotkov ljudi meni, da se stvari na Madžarskem razvijajo v napačno smer; vendar pa podpora opoziciji oziroma drugim opcijam ni enotna.

Komentarjev 1
  • privat 08:37 23.januar 2012.

    kako se da voditi množice ljudi...samo kupiš delo nastaviš svojega direktorja ...in kradeš davkoplačevalski denar!!