Slovenija
35 ogledov

Madžari odstranili bodečo žico na slovensko-madžarski meji

Pince
1/5
Anže Petkovšek
Madžari so po včerajšnji postavitvi žičnate ograje to danes odstranili.

Na vprašanje, kaj se dogaja, da žično ograjo po novem pospravljajo, so se madžarski vojaki le nasmehnili, zmignili z glavo in nadaljevali z delom. Pripeljalo se jih je za dva vojaška tovornjaka, okoli petnajst, njihovo početje pa sta ves čas spremljala madžarska policista.

Vojaki odstranili del ograje

Vse skupaj se je dogajalo na levi strani starega mejnega prehoda Pince proti Madžarski. Dogajanje je na slovenski strani ves čas opazovala tudi slovenska policijska patrulja. Na vprašanje, ali so se mogoče vojaki zmotili in bodo žico prestavili, nam je eden od slovenskih policistov dejal, da je ograja, sestavljena iz treh vzporednih bodečih žic, "postavljena pravilno, točno na mejni črti".

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Murska Sobota. "Vemo toliko kot vi, naši policisti, ki so tam, so tako kot vi opazili, da vojaki odstranjujejo ograjo. Zakaj se to dogaja, jo bodo postavili drugje, ne vemo. Lahko le opazujemo in počakamo, kaj se bo zgodilo," je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš.

"Težko je to gledati"

V Pincah, obmejnem naselju s približno sto prebivalci, smo kljub močnemu deževju srečali starejša domačina, ki sta z začudenjem opazovala početje madžarskih vojakov: "Neumnost, da beguncev ne puščajo čez, naj ljudem dovolijo, da se borijo za svojo svobodo," nam je dejal starejši gospod, ki ni želel biti imenovan. Na naše vprašanje, kako se počuti je dejal: "Tukaj smo že imeli mejo, bilo je bolje, boljše kot zdaj.Težko je to gledati. To je psihični pritisk na ljudi, veste."

Pince | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Po mojem mnenju gre za to, da oni ne bi nazaj prišli, saj Nemčija vrača begunce. Sicer jih pa to ne bo ustavilo, gre bolj za psihološki učinek." Na vprašanje, ali ga meja moti, je naš drugi sogovornik dejal: "Ne vem, kaj pa morem, kaj so se oni dogovorili tam zgoraj, oni že imajo načrt, zakaj to delajo."

V času našega prihoda sta se na Pince pripeljala tudi predstavnika Visokega komisariata za begunce Združenih narodov, ki pa nista želela dajati izjav. Izvedeli smo le to, da so nedaleč od Pinc, v zbirnem centru v Lendavi, postavili dodatni šotor za sprejem beguncev.

Po zadnjih informacijah so madžarski in slovenski policisti že zapustili mejni prehod Pince. Pred tem so odstranili še ograjo na drugi strani proti avtocesti proti Madžarski.

Predstavnik madžarske manjšine: "Dobro se še spomnim ruskih vojakov in kalašnikovk"

Ker na tem mejnem območju, v okolici Lendave skupaj s Slovenci prebivajo tudi avtohtoni predstavniki madžarske manjšine, smo za mnenje o zadnjih aktivnostih njihove matične nacionalne države povprašali tudi enega od njih.

"Mnenja so različna. Tako kot Slovenci, tudi Madžari, ki živimo tukaj, različno gledamo na begunsko problematiko, eni se strinjajo z ogradami, drugi ne," je za Žurnal24 povedal Jozsef. "Sam menim, da je žica, ki so jo postavili na meji velik korak nazaj za vse nas, ki živimo na tem območju," je dejal naš sogovornik in dodal, da so mejo nekoč že občutili. "Še danes se spomnim ruskih vojakov s kalašnikovkami na meji. Občutki zato danes niso najboljši, gre za nekakšen psihološki pritisk," je dodal.

Pince | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 "Ograje se ne sme postavljati!"

Tudi iz Evropske komisije so sporočili, da dejstva še preverjajo, je pa predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker  evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa pooblastil, da stopi v stik s slovenskimi in madžarskimi oblastmi. To poteka zdaj, tako da bo več znanega po pogovorih, so še pojasnili. Juncker sicer poudarja, da postavljanje ograj in graditev zidu, ni rešitev za težave, s katerimi se soočamo.

Na vprašanje, ali je med dvema članicama schengenskega območja dovoljeno postavljati ograje, komisija poudarja, da je v skladu s schengenskimi pravili možna le uvedba začasnega nadzora na meji, kar Slovenija na meji z Madžarsko že izvaja.

Ali je odstranjevanje ograje posledica pritiska Evropske komisije, tako še ni znano. Kot smo poročali, je to prva meja znotraj schengenskega območja, kjer se postavlja ograja.

Pince | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ograjo so začeli postavljati v četrtek, Slovenije pa o tem niso obvestili. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu pojasnil, da je postavitev žice na meji s Slovenijo začasen ukrep, ograja pa provizorična. Postavili pa naj bi jo preventivno, ker se bojijo novega močnega migrantskega vala.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • zdrej 09:22 28.september 2015.

    Madžari so naredili to kar se mora narediti. Meje so naredili težje prehodne razen na določenih točkah. Tako lahko bolj kontrolirano spuščajo begunce v šengensko območje.Bolj vidim problem v tem, da je EU zafrknila in spustila toliko tisoč nepreverjenih ...prikaži večh ljudi v to območje. Le ti se lahko prosto gibljejo po tem ozemlju. Včeraj recimo je bilo v poročilih, da je Nemčija delala neko propagando zase na BV! Torej je za te valove kriva Nemčija!!!

  • dragec 07:00 27.september 2015.

    MEJA JE IDEALNO MESTO ZA VAJO POSTAVITEV ŽIČNIH OVIR. ZAKAJ NAŠA VOJSKA NE TRENIRA POSTAVITEV NA MEJI Z MADŽARSKO

  • rororkoko 23:03 25.september 2015.

    musliči invadirajo evropo, nam pa prepovedujejo komentiranje. zgleda, da so novinarje prvo poislamizirali!