Svet
11 ogledov

Madžari priprli hrvaški strojevodji

Stampedo Anže Petkovšek
V namestitvenih centrih na Hrvaškem je okoli tisoč beguncev, preostali državo le prečkajo. Do 11. ure so našteli prihod 20.737 migrantov, državo pa naj bi danes zapustilo 3000 prebežnikov.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes potrdil, da je večina beguncev zapustila Hrvaško ter da je v namestitvenih centrih v različnih delih države še okoli 1000 migrantov.

Največ, okoli 2500, jih je na območju Tovarnika ob srbski meji, kamor še prihajajo in čakajo na prevoz čez Hrvaško.

Iz hrvaških železnic so za STA potrdili, da bodo poslali novi vlak proti Tovarniku, potem ko so prejšnjo noč prepeljali približno 750 migrantov iz Tovarnika v Botovo na madžarski meji.

Od srede do danes do 11. ure so na Hrvaškem našteli prihod 20.737 migrantov - mnogi so državo le prečkali, manjši del se  jih je usmeril proti Sloveniji, večji pa preko Madžarske proti Avstriji. Smo včeraj je na Madžarsko do 22. ure vstopilo 4000 beguncev iz Hrvaške.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je napovedala, da v državi v prihodnjih dneh pričakujejo 40 tisoč novih migrantov, a Ostojić meni, da je ta ocena pretirana.

Madžari priprli hrvaški strojevodji

V hrvaških medijih je že sinoči zaokrožila informacija, da so Madžari priprli 40 hrvaških policistov, ki so oboroženi in brez dovoljenja vstopili v njihovo državo in to na vlaku skupaj z begunci. Hrvaško notranje ministrstvo je vest zanikalo; poudarili so, da so policisti na vlaku skrbeli za red in varnost.

Madžari policistov niso pridržali, so pa to storili dvema strojevodjema vlaka, ker je ta brez dovoljenja pripeljal na madžarsko ozemlje. Status strojevodij so rešili tekom noči, zutraj ju je že obiskal premier hrvaške vlade Zoran Milanović. 

Po besedah svetovalca madžarske vlade Györgyja Bakondija je okoli 500 vojakov na meji s Hrvaško postavilo že 28 kilometrov ograje od načrtovanih 41 kilometrov. Ob tem je dodal, da je kakih 800 beguncev na hrvaškem vlaku, ki ga je Zagreb v petek poslal na jug Madžarske, spremljalo 40 oboroženih hrvaških policistov, ki so jih razorožili.

Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je pred tem to označil kot resen incident. Poudaril je, da Zagreb Budimpešte o prihodu vlada vnaprej ni obvestil, zato gre morda za kršenje meje in druge zločine. Strojevodjo so prijeli in uvedli preiskavo, je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Begunci so odpeljali do sprejemnih centrov na zahodu države, kjer izvajajo registracije, je dodal.

Meja s Srbijo zaprta

Hrvati so zaprli sedem mejnih prehodov s Srbijo, pri čemer begunci proti Tovarniku še naprej zgrinjajo preko zelene meje. Policisti jih skušajo poloviti in s policijskimi vozili prepeljati do Tovarnika, kjer je nato zanje poskrbljen prevoz naprej do slovenske meje.

Uradnih podatkov, koliko beguncev je preko noči vstopilo na Hrvaško preko Sbije, še ni, znano je le, da naj bi jih včeraj skozi dan prispelo več kot 3.500. 

dezurni@zurnal24.si