Svet
14 ogledov

Madžari zahtevajo odškodnino

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Madžarska vas Kolontar je zaradi nedavnega izlitja strupenih odpadnih snovi iz tovarne aluminija utrpela veliko škodo. Prebivalci zahtevajo odškodnino.

Prebivalci vasi Kolontar nameravajo vložiti skupinsko tožbo proti madžarski družbi MAL, ki je upraviteljica rezervoarja, iz katerega so iztekle strupene kemikalije.

V ponedeljkovi nesreči v tovarni aluminija Ajkai Tomfoldgyar na zahodu Madžarske je iz poškodovanega rezervoarja izteklo okoli milijon kubičnih metrov strupene odpadne snovi. Umrli so štirje, več kot 120 ljudi je bilo ranjenih.

Zahtevajo uničenje zgradb
Ta madžarska vas je bila med prvimi prizadetimi zaradi izlitja strupenega blata iz tovarne aluminija v Ajki, njeni prebivalci pa so na današnjem srečanju dali vedeti, da se ne nameravajo vrniti v poplavljeno in delno uničeno vas. Zahtevajo, da se preostale zgradbe uniči.

Po navedbah župana Kolontarja je 35 od več kot 280 hiš v vasi neprimernih za bivanje. Doslej najhujša ekološka nesreča na Madžarskem je terjala štiri življenja, vse štiri žrtve pa so iz Kolontarja.

V bližnjem Devecseru prebivalci zahtevajo, da se odstrani in zamenja zemlja na celotnem onesnaženem območju in okolici, je povedal tamkajšnji župan Tamas Toldi po današnjem zboru krajanov te vasi. V vasi je bilo povsem uničenih pet hiš, na stotine hiš pa je še vedno brez vode.

Nujno hitro ukrepanje
Evropska poslanka iz Slovenije Romana Jordan Cizelj je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta opozorila na nujnost hitrega ukrepanja in jasnih odgovorov po doslej največji ekološki nesreči na Madžarskem. "Nujno potrebujemo odgovore na vprašanja, kaj je gosta rdeča snov, ali je res nevarna zdravju, ali je res ni na evropskem seznamu nevarnih odpadkov in kako preprečiti podobne nesreče," je poudarila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.