Svet
582 ogledov

Madžarska in Poljska blokirali ključna dela svežnja za spoprijem EU s pandemijo

Koronavirus maska Profimedia
Razlog za blokado je nasprotovanje Madžarske in Poljske uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice danes potrdile s kvalificirano večino.

Veleposlaniki članic pri EU so danes poskušali potrditi nedavna politična dogovora o zakonodaji o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in o uredbi o večletnem proračunu ter doseči soglasje o sklepu o lastnih virih, ki je temelj svežnja, saj omogoča zadolževanje Evropske komisije na finančnih trgih in s tem financiranje okrevanja.

Uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki se ji uradno reče uredba o zaščiti proračuna unije, so članice danes potrdile. Glede uredbe o večletnem proračunu sta dve članici izrazili zadržke, in to ne zaradi same vsebine, temveč zaradi nasprotovanja določenemu delu svežnja. O sklepu o lastnih virih soglasja ni bilo mogoče doseči zaradi zadržkov dveh članic, je sporočilo nemško predsedstvo.

Članic niso poimenovali, a v skladu z napovedmi iz Budimpešte in Varšave v minulih dneh gre za Madžarsko in Poljsko, kar so potrdili tudi diplomatski viri.

Ker sta bili preglasovani, sta blokirali druge dele svežnja

Za potrditev uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava je potrebna kvalificirana večina. Madžarska in Poljska, ki se s političnim dogovorom, doseženim v pogajanjih članic in Evropskega parlamenta, ne strinjata, sta bili po pričakovanjih preglasovani, zato sta v skladu z napovedmi blokirali druge dele svežnja.

Konkretno gre za zakonodajo o lastnih virih. Soglasje o sklepu o lastnih virih je potrebno za sprožitev pisnega postopka za potrditev te zakonodaje na ravni EU, nato pa morajo vse članice sklep potrditi še na nacionalni ravni. Po neuradnih informacijah 24 članic unije načrtuje ratifikacijo s parlamentarnim postopkom.

Nasprotovali pa sta tudi potrditvi političnega dogovora o uredbi o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, doseženega minuli torek, ki vključuje dodatnih 15 milijard evrov za nekatere ključne evropske programe. Tudi ta del zakonodaje se sprejema s soglasjem.

Slovenija je po neuradnih informacijah podprla ves sveženj.

Poslabšanje pandemične krize

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru pričakovane blokade, so evropski diplomatski viri pred sestankom članic odgovorili, da bodo preučili položaj skupaj s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo ter premislili o nadaljnjih korakih. Pomeni pa to novo krizo oziroma poslabšanje pandemične krize ter nedvomno zamude, so ocenili.

Voditelji članic EU so julija dosegli dogovor o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ki vključuje večletni proračun unije za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Nato so se začela pogajanja članic z Evropskim parlamentom o zakonodajnem okviru svežnja.

V ospredju so bila ves čas tri vprašanja: pogojevanje sredstev z vladavino prava, zahteva parlamenta po dodatnih sredstvih za nekatere ključne evropske programe in zakonodaja o lastnih virih, s katerimi se polni evropski proračun. Potem ko so pogajalci v minulih tednih dosegli načelni dogovor o prvih dveh vprašanjih, se pozornost zdaj usmerja v zakonodajo o lastnih virih, zapleta pa se torej tudi še pri preostalih delih svežnja, saj so vsi elementi zelo tesno prepleteni.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:47 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • Janez 06:27 18.november 2020.

    Vladavino prava podpirajo najrazvitejše države, nasprotujejo pa ji najmanj razvite in najbolj nazadnjaške. JJ nas potiska med slednje , zakaj že???