Svet
10 ogledov

Madžarska kot Mehiški zaliv

Čiščenje strupene snovi je v polnem teku. (Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
Nove meritve kažejo, da stopnja onesnaženosti z rdečo goščo, ki se je razlila na Madžarskem, v reki Donavi upada. Število smrtnih žrtev je naraslo na pet.

"Novi podatki nam dajejo upanje, do zdaj nismo zaznali škode v osrednji Donavi," je dejal Tibor Dobson, tiskovni predstavnik madžarske ekipe za katastrofe. Stanje še naprej budno spremljajo.

Dogajanje na Madžarskem: oglejte si galerijo.

Medtem mediji razsežnost katastrofe že primerjajo z Mehiškim zalivom. Po podatkih vlade naj bi na prosto odteklo okoli 700 tisoč kubičnih metrov industrijskih odpadkov, "BP-jev madež" pa se je ustavil na okoli 757 tisoč kubičnih metrih.

Danes je za posledicami katastrofe na Madžarskem umrl še peti človek, 79-letni moški. Premier Viktor Orban je sicer dejal, da je položaj zdaj pod nadzorom, Greenpeace pa je opozoril na "presenetljivo visoko" raven arzenika in živega srebra.

Pet mrtvih
Iz rezervoarja tovarne aluminija na zahodu Madžarske se je v ponedeljek izlil milijon kubičnih metrov strupene gošče.
Štirje so umrli zaradi utopitve, gošča je namreč drla zelo hitro, visoka pa je bila kar dva metra. En človek je umrl danes v bolnišnici. Ranjenih je bilo okoli sto ljudi, ki so dobili opekline. Najbolj je bila prizadeta vas Kolontar, nekatera območja bodo morali ljudje trajno zapustiti.

Novi podatki kažejo, da vrednost pH Donave znaša med 8 in 8,2, kar je v mejah normale. Vrednost pH je še včeraj znašala 9. Alkalna gošča je Donavo dosegla včeraj, ribiči so opazili, da je poginilo nekaj rib. Življenje v reki Marcal pa je povsem ugasnilo, pogin so opazili tudi v reki Rabi.

Sonce lahko še poslabša razmere
Pristojni že pet dni v ogrožene reke vlivajo glino in kislino. Nove skrbi pa povzroča še vreme. Zadnje dni je namreč deževalo, gošča je bila vseskozi mokra. Toplo vreme pa bi lahko goščo posušilo, ustvaril bi se strupen prah. Strupi bi se tako lahko širili tudi po zraku.

Zahtevajo poročilo
Države ob Donavi, tudi Hrvaška, Srbija in Romunija, budno spremljajo razmere in pripravljajo načrt nujnih ukrepov. Hrvaška je od Madžarske že zahtevala podrobno poročilo. Država pa je medtem zaprosila za pomoč Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.