Svet
6 ogledov

Madžarska policija nad begunce s solzivcem

horgoš Anže Petkovšek
Madžarska policija je danes na meji s Srbijo uporabila solzivec proti beguncem, ki so protestirali, ker ne morejo prečkati meje.

Policijo na madžarski strani naj bi tudi obmetavali s kamni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah madžarske policije je "množica na srbski strani postala agresivna in je v policijo na madžarski strani metala kamne, plastenke in palice ter prestopila zaporo na meji".

 

Kot poroča BBC je Madžarska pozvala Srbijo, naj ukrepa proti migrantom, ki napadajo njihove policiste. 

 

Da na mejnem prehodu Horgoš vlada velika napetost, je že pred tem poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Tudi glede na poročanje njihovega novinarja je velika skupina beguncev prebila glavno zaporo na meji, nakar je madžarska policija zavzela položaje, na prizorišče so pripeljali vodne topove, območje pa preletavajo helikopterji.

Madžarska je v prizadevanjih za ustavitev navala beguncev svojo mejo s Srbijo zaprla v torek. Takrat je začela veljati strožja zakonodaja, ki za nezakonit prehod meje predvideva zaporno kazen. Doslej so madžarske oblasti pri tem ujele 519 migrantov.

Preberite še: 

Kljub temu da se je večina beguncev iz Srbije na poti proti zahodu sedaj usmerila proti drugim potem, predvsem prek Hrvaške, jih okoli tisoč po pisanju Tanjuga še vedno vztraja na mejnem prehodu Horgoš in čaka na vstop na Madžarsko.

dezurni@zurnal24.si