Svet
6 ogledov

Madžarska: volili bi v imenu otrok

V času, ko vse večji delež družbe predstavljajo upokojenci, se pojavljajo ideje, Žurnal24 main
Madžarska vlada razmišlja o tem, da bi materam z mladoletnimi otroci dodelila dodatne glasove na volitvah.
Vem, da se zdi kot nenavadna ideja, a pred pol stoletja je bila nenavadna ideja dati pravico glasovanja temnopoltim, pred sto leti pa ženskam.
József Szájer, Fidesz

"Okoli 20 odstotkov družbe predstavljajo otroci. Gre za precej veliko skupino, ki v državi ni zastopana. Njihovi interesi se pri sprejemanju odločitev ne upoštevajo," je za britanski Guardian povedal József Szájer, član vladajoče madžarske stranke Fidesz.

Szájerja je navdihnil ameriški demograf Paul Demeny. Ta je leta 1986 predlagal, da se dodeli staršu za vsakega otroka dodatnega pol glasu na volitvah.

Prestrašile so jih številne romske družine
Idejo je Fidesz skušal vključiti v novo ustavo, o kateri madžarski parlament glasuje danes. Težava je nastala, ker so Madžari predlog populistične vladajoče stranke videli kot grožnjo, da bodo več vpliva dobile romske družine s številnimi otroki.

Zato so se odločili s predlogom prodreti v obliki zakona. Da bi pomirili strah pred povečano glasovalno močjo romske manjšine, bodo predlagali le en dodaten glas, ne glede na to, koliko otrok ima ženska.

O tem razmišljali že v Nemčiji in na Japonskem
Takšno zakonodajo bi po mnenju Szájerja lahko počasi sprejeli po celotni EU in ne le na Madžarskem. O podobnih ukrepih so pred desetletjem že razmišljali v Nemčiji in na Japonskem. S tem so želeli preprečiti, da bi se družba ob naraščajočem številu upokojencem razvijala v njihovo korist in na škodo mladih družin, poroča Guardian.

Kritiki predloga menijo, da pelje nazaj v čase, ko so glasovi bogatejših ali vplivnejših ljudi pomenili več kot glasovi vseh ostalih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.