Svet
2 ogledov

Madžarska z novo ustavo

Nova ustava bo stopila v veljavo 1. januarja 2012. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Madžarski predsednik Pal Schmitt je podpisal novo ustavo, ki jo je parlament kljub številnim kritikam podprl pred tednom dni.

"Rojena je ustava, ki bo v ponos prihodnjim generacijam Madžarov," je ob podpisu v predsedniški palači Sandor v Budimpešti dejal predsednik Pal Schmitt. Novo ustavo je slikovito primerjal z "v zemljo položenimi semeni, ki čakajo, da ob določenem času poženejo kot fižolovke, pri čemer je stari jaz, v katerem biva duh preteklih časov, lahko predan preteklosti".

Premier Viktor Orban je podpis ustave na velikonočni ponedeljek označil za "znamenje usode", novo ustavo pa za "dokument preporoda". Ob tej priložnosti je madžarska pošta izdala priložnostno znamko, podpis in slovesnosti pa so prenašale državna in zasebne televizije.

Sporna ustava
Kritiki ustave so prepričani, da ta prinaša diskriminacijo ateistov, homoseksualcev in enostarševskih družin ter omogoča utrditev vlade desničarskega premierja Orbana na oblasti. Amnesty International je opozoril, da krši temeljne človekove pravice pri vprašanjih, kot so splav, istospolne poroke in zaporne kazni. Določa namreč zaščito življenja od spočetja naprej, zakonsko skupnost opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko, v preambuli pa izpostavlja, da gre za krščansko državo.

Novosti tudi za manjšine
Nova ustava prinaša novosti tudi za manjšine. Uradna Ljubljana je v zvezi s tem poudarila, da za Slovenijo ne bi bilo sprejemljivo zmanjševanje že pridobljenih manjšinskih pravic oziroma zmanjševanje obsega varstva manjšin, vsako zmanjševanje pravic pa bi bilo v nasprotju s sporazumom med državama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.