Svet
4 ogledov

Madžarska zvišala DDV

Evro Shutterstock
Madžarska DDV zvišala na 27 odstotkov.

Madžarski parlament je v tem tednu podprl zakon, s katerim se davek na dodano vrednost (DDV) zvišuje na najvišjo raven v Evropski uniji.Po novem bo tako znašal 27 namesto 25 odstotkov.

Z novim zakonom, ki ga je v madžarskem parlamentu podprlo 232 poslancev, proti jih je bilo le 72, se zvišuje tudi dajatev malih podjetij s 30 na 37 odstotkov, predviden pa je tudi nov, 30-odstotni davek na zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Z zvišanjem davkov želijo napolniti proračun

Zvišanje oziroma uvedba novih davkov je eden od načinov, s katerim želi Madžarska napolniti svoj proračun. Državi so v letu 2008 z 20 milijardami evrov na pomoč priskočili Mednarodni denarni sklad (IMF), Svetovna banka in Evropska unija, Budimpešta pa je ta teden na Evropsko komisijo in IMF naslovila novo prošnjo za morebitno finančno pomoč.

Ukrepi madžarske vlade za zapolnitev proračunske luknje, kot so nacionalizacija zasebnih pokojninskih skladov in uvedba različnih davkov, so sicer močno razjezili nekatere trgovinske partnerice, vlagatelji pa so postali pazljivi na dogajanje v državi.

Tudi vodilne bonitetne agencije, ki Madžarsko že uvrščajo pod raven visoke tveganosti, so izrazile zaskrbljenost nad pomanjkanjem dolgoročnih reform.

Tečaj forinta se je v preteklih dneh vsled vsem težavam, s katerimi se sooča država, občutno znižal.

Komentarjev 1
  • privat 18:31 26.november 2011.

    zgodovina nas uči ,da bo prva država ,ki bo gorela zaradi iskoriščanja ljudi prav Mađarska...naj se že enkrat igra začne!!