Svet
20 ogledov

Madžarski ocena "ničvrednosti"

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Bonitetna agencija Standard & Poor's je danes kreditno oceno Madžarske znižala na raven ničvrednosti.

Kot so pojasnili v agenciji, ni jasno, ali bo država uspela rešiti proračunske težave, opozarjajo pa tudi na to, da ravnanje vlade Viktorja Orbana ogroža neodvisnost regulatorjev.

Znižanje odraža naše mnenje, da se verodostojnost in predvidljivost političnega okvira na Madžarskem še naprej zmanjšujeta, potem ko je vlada sprejela odločitve, ki sprožajo vprašanja o neodvisnosti regulatorjev ter zapletajo okolje za vlagatelje, so pojasnili v agenciji.

Madžarska vlada je prejšnji teden predstavila predlog zakona o centralni banki, s katerim namerava združiti centralno banko in regulatorja kapitalskega trga v novem organu, katerega vodjo bi imenoval predsednik države na predlog premierja. Zakonske spremembe bi omejile guvernerjeve pristojnosti pri predlaganju namestnikov, število članov monetarnega odbora centralne banke, ki bi jih imenoval parlament, pa bi se povečalo s štiri na šest.

Guverner centralne banke Andras Simor, ki je bil v preteklosti deležen kritik vlade, je zakon označil za poskus prevzema centralne banke in konec njene neodvisnosti. Naj predlog zakona spremeni, je madžarsko vlado pozvala tudi EU.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:39 23.januar 2012.

    Če bi ocenjevali Indijci, bi ti imel AAA.

  • Žurnalček 10:36 23.januar 2012.

    No zdaj bodo pa srečni , ko ne bo kreditov od bank , ampak od MMF. Zdaj se bodo pa streznil!

  • privat 08:38 23.januar 2012.

    zakaj pa vse ocenjujejo samo britanci??