Svet
14 ogledov

Madžarski skrajni desničar odkril judovske korenine

Szegedi EPA
Csanád Szegedi, nekdanja zvezda madžarske desničarske stranke Jobbik, najbolj znan po protijudovskih izjavah, je odkril, da ima judovske korenine. Politična kariera tik pred propadom.

Madžarski ultranacionalist Csanád Szegedi je Jude med drugim obtoževal, da so pokupili državo, da skrunijo državne simbole, in se pritoževal nad judovstvom politične elite. Nato pa je prišlo do preobrata, poroča AP. Po nekaj tednih govoric, ki so krožile na spletu, je Szegedi priznal, da sta stara starša po mamini strani Juda. Tridesetletnik je v svoji stranki postal "nedotakljiv", njegova politična kariera pa je tik pred kolapsom.

Vse je na posnetku

Leta 2010 se je Szegedi sestal z obsojenim zločincem Zoltanom Ambrusem, ki ga je soočil z dokazi o njegovih judovskih koreninah, presenečeni Szegedi pa mu je v zameno za molk ponudil denar in službo. Ambrus je podkupnino zavrnil in srečanje posnel na avdiokaseto, "kot del notranjih bojev v stranki, ki se je Szegeda želela znebiti".

Pod pritiskom je Szegedi odstopil z vseh političnih funkcij. Za vsebino posnetka sicer pravi, da je bila spremenjena, s čimer pa se ne strinja njegova (nekdanja) stranka, ki od njega zahteva, da se odpove sedežu v Evropskem parlamentu.

"Dojel sem, da je res Judinja"

Judovske korenine je Szegedi obelodanil v intervjuju za Hir TV, v katerem je povedal, da je imel po srečanju z Ambrusem s staro mamo, ortodoksno Judinjo, dolg pogovor o družinski zgodovini. "Takrat sem dojel, da je babica res Judinja. Povedala mi je o deportaciji v koncentracijska taborišča, preživela je Auschwitz in Dachau." Po judovstvu se vera prenaša po materini strani, tako je Szegedi po judovskem zakonu Jud. Szegedi se je opredelil kot "človek z judovskimi predniki in stoodstotni Madžar".

Holokavst tabu tema

Holokavst je bil med komunističnim režimom na Madžarskem tabu tema, zato večina preživelih o tem ni govorila. Szegedi ni edini s takšno zgodbo. Ruski politik Vladimir Zhirinovsky je bil antisemit, dokler ni leta 2001 ugotovil, da je bil njegov oče Jud.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.