Svet
6 ogledov

Madžarsko namerava precej spremeniti

Viktor Orban (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Madžarska. Zmagovalka včerajšnjih volitev, stranka Fidesz, se bo najprej lotila zmanjševanja primanjkljaja v državni blagajni. Lotili pa se bodo tudi davčne razbremenitve.

"Madžari so svetu pokazali, da je spet dobro biti Madžar," so bile prve besede Viktorja Orbana po včerajšnji zmagi njegove stranke. Orban je bil sicer premier že med letoma 1998 in 2002 – takrat je s 35 leti postal tudi najmlajši evropski predsednik vlade.

Po mnenju analitikov naj bi bil hud poraz vladajočih socialistov posledica gospodarske krize, ki je Madžarsko močno prizadela.

Po zmagi je dejal, da so Madžari dokazali svojo enotnost, takoj nato pa se je dotaknil tem, o katerih je bilo veliko govora pred volitvami. Fidesz je namreč obljubljal okrepitev gospodarstva, izboljšanje razmer v zdravstvu, davčno razbremenitev in milijon delovnih mest v prihodnjem desetletju.

Danes je Orban dejal, da ni vprašanje, kakšne cilje na področju davčne politike si bo vlada postavila, temveč kakšno sploh je resnično stanje državnega proračuna.

"Na področju ekonomije niso osredotočeni na preprostost meritev, temveč na posplošitev ekonomske rasti – to je vprašanje. Ne morem izvajati racionalizacije pri državnem proračunu, če ne moremo istočasno zagotoviti rasti madžarske ekonomije," je dejal najverjetnejši novi premier.

Boleč poraz levice
Po preštetju 99 odstotkov glasovnic je Fidesz zbrala 52,77 odstotka glasov. Drugi krog volitev (25. aprila) bo pokazal, ali bo stranka dobila dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo ustave ter izvedbo pomembnih reform.

Doslej vladajoči socialisti so dobili le 19,29 odstotka glasov, kar je več kot 20 odstotnih točk manj kot leta 2006.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.