Svet
4 ogledov

Mafija brezdomce sili v Fukušimo

Jedrska elektrarna Fukušima Reuters
V Fukušimi nihče ne želi delati. Težavo rešuje japonska mafija.

Japonsko podjetje Tepco, ki je prevzelo jedrsko elektrarno Fukušima, ki je bila poškodovana v cunamiju leta 2011, ima zaradi sevanja težave z rekrutiranjem delavcev. Po pomoč naj bi se zatekli k japonski mafiji jakuzi, ki je znana tudi po tem, da ji uspe v zelo kratkem času zbrati delavce za večje gradbene projekte.

Mafija se je tokrat obrnila na brezdomce, ki naj bi jih silila v delo v poškodovani elektrarni. Delavci, ki so bili zelo hitro najeti in tudi  odpuščeni, so potarnali, da so z njimi ravnali kot s potrošnim materialom. "Obljubili so nam veliko denarja, podpisali smo celo dolgoročno pogodbo, ki pa so jo nenadoma razdrli. Plačali mi niso niti tretjine obljubljene vsote,“ je povedal eden od delavcev.

Mafija svojih "zaposlenih" o sevanju ni zadostno informirala, prav tako mnogi niso prejeli merilnika, kar pomeni, da so bili brez vednosti izpostavljeni velikemu sevanju, so še povedali zavrženi delavci.

Mafijski posli, povezani s Fukušimo, trajajo že najmanj od začetka leta, ko je policija aretirala člana jakuze Yoshinorija Araija, ki je brez dovoljenja v elektrarno pošiljal delavce in si po končanem delu prisvajal del njihovih plač. Arai naj bi na ta način zaslužil 60 tisoč dolarjev (44 tisoč evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.