Svet
37 ogledov

Mafija z verigo restavracij

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Italijanska mafija ima v rokah okrog pet tisoč restavracij, ki letno ustvarijo milijardo evrov letno.

Največja veriga restavracij v Italiji je v rokah mafije; približno pet tisoč restavracij z okrog 12 tisoč zaposlenimi je v rokah mafijskih šefov, ki skozi turistične usluge perejo denar, ki ga sicer zaslužijo s preprodajo drog.

Medsebojno seveda niso povezani, vendar če jih medsebojno povežemo v verigo, pridemo do podatka, da zaslužijo okrog desetkrat več od največjih in najbolj razvejanih italijanskih lastnikov restavracij. Mafijski šefi imajo restavracije v Rimu, Milanu, v regijah Toskane, Liguriji. Skupno obvladujejo okrog 15 odstotkov tega sektorja.

Italijanska policija vsako leto zapre okrog sto mafijskih restavracij, vrednost zaplenjene imovine pa ocenjujejo za več sto milijonov evrov. Mafijski mogotci sicer vedno najdejo način, da se dokopajo do novih; tako restavracij kot bankovcev.

Običajno v takšnih primerih stopijo za nove lastnike, ki skoraj praviloma niso tako finačno močni. Ko ne morejo vračati posojil, na sceno stopijo mafijci, in sicer s prevzemom lastništva. V objektih ostanejo isti ljudje skupaj z lastnikom, ki je v resnici v rokah mafijskega šefa. Tudi zato je – kot pojasnjujejo v italijanskih medijih – oblastem tako težko odkrivati, katere restavracije so v resnici v mafijskih rokah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.