Svet
22 ogledov

Majhne Romkinje plešejo na mizah

Gučo vsako leto obišče več kot 500 tisoč ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Guča. Romske deklice svoje družine preživljajo s plesanjem na mizah. Obiskovalci so nad prizori zgroženi.

Znameniti festival v Guči, ki privablja goste iz celega sveta, ni znan le po dobri glasbi, zabavi, jedači in pijači. Nekateri gostje so zgroženi nad izkoriščanjem romskih deklic, ki plešejo na mizah pred pijanimi gosti, da bi zaslužile nekaj denarja. Deklice so razgaljene do popka, med njimi pa se najde tudi kakšna štiriletnica. Na srbsko policijo se je s prijavo o zlorabljanju romskih deklic obrnil eden izmed gostov, toda policija zatrjuje, da prijave niso dobili, poroča srbski Blic.

Nihče ne prevzame odgovornosti
Policija se brani, da otrok ne morejo umakniti s ceste brez prisotnosti socialnih delavcev, centri za socialno delo pa zatrjujejo, da ne morejo posredovati brez pomoči policije. "Ogorčeni smo nad omenjeno situacijo kot ljudje in profesionalci. Takšne stvari se dogajajo že leta in leta, mi pa na to vedno znova opozarjamo. Ne izogibamo se dežurstev, toda nihče nas ne pokliče. Ne moremo se kar odpraviti na ulico in te otroke odpeljati. Narediti moramo načrt in se težave lotiti v sodelovanju s policijo," so povedali na tamkajšnjem Centru za socialno delo.

"Sama sem se naučila plesati"
Deklica Silvija iz mesta Lajkovac je ena izmed številnih deklic, ki s plesom služi denar. Njena mati z dojenčkom v naročju berači na ulici. "Moram plesati, saj moja družina potrebuje denar za preživetje. Veš kako sem se naučila plesati? Sama. Nihče se me ne dotika. Nekateri me napodijo, toda jaz plešem boljše kot odrasla dekleta," je nekemu novinarju povedala Silvija.

Številne romske deklice, ki plešejo na ulica Guče ne znajo pisati ali brati. Lastniki jih podijo iz lokalov, saj si "ne želijo težav s policijo". Kljub temu se deklice hitro spet znajdejo na mizah, saj se bojijo staršev in sorodnikov, ki jih silijo v tovrstno početje. "Za njihove starše je to hiter zaslužek. Dogaja se tudi, da starši poleti svoje otroke odpeljejo v turistične kraje, kjer otroci beračijo. Policija je v zadnjih nekaj letih zabeležile tudi primere, ko so starši svoje otroke prodali," so povedali na beograjski policiji.

In kljub temu, da so nad plesanjem deklic zgroženi tudi policisti, pa majhne Romkinje do zgodnjih jutranjih ur zabavajo vinjene goste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.