Svet
12 ogledov

Makedonija in BiH pod vodo

poplave Marijan Susenj/Pixsell
V Makedoniji ter v Bosni in Hercegovini že več dni dežuje. Narasle vode so ponekod poplavile velika območja in povzročile škodo.

V Makedoniji je poplavilo več sto hiš, uničena sta vsaj dva mostova, na desetine vasi pa je ostalo brez elektrike in pitne vode. Makedonski center za krizne razmere je sporočil, da je v osrednjem delu države brez elektrike ostalo okoli 20.000 ljudi, poplavljenih pa je tudi več tisoč hektarjev obdelovalne zemlje.

V vasi Josifovo, ki se nahaja okoli 100 kilometrov južno od prestolnice Skopje, je poplavljenih kakšnih 300 hiš. V bližini Ohrida pa je poškodovan jez Slatino. Oblasti skrbi, da bi se lahko objekt povsem zrušil.

Meteorologi sicer napovedujejo, da bo deževje v Makedoniji ponehalo v četrtek.

Težave tudi v BiH in na Hrvaškem

Tudi v Sarajevu je voda vdrla v več stanovanjskih objektov. V BiH so poplavljene številne kmetijske površine, ponekod pa je zamašilo tudi kanalizacijske odvode. Na terenu so ekipe civilne zaščite.

Hrvaški mediji poročajo, da se je zaradi močnega dežja odprlo veliko brezno nedaleč od nekdanjih rudnikov boksita pri Drnišu v zaledju Šibenika. Brezno je globoko več kot sto metrov in široko med 50 in 70 metrov.

Kot dodaja, je premikanje zemlje poškodovalo tamkajšnji vodovod in so krajani Čupićev ostal brez vode. Sicer gre za kraško območje, kjer so speleologi v zadnjih letih raziskovali tudi zapuščene rudnike in ugotovili, da gre za 729 metrov predorov v globini 90 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.