Svet
4 ogledov

Makedonija le do vlade

Gruevski je uspel sestaviti novo vlado. Žurnal24 main
Makedonski parlament je v soboto zvečer potrdil novo vlado premierja Nikole Gruevskega. Njegova stranka VMRO-DPMNE je zmagala na junijskih parlamentarnih volitvah.

Za koalicijsko vlado Nikole Gruevskega in albanske Demokratične unije za integracijo (DUI) je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP glasovalo 77 poslancev. Zasedanja parlamenta se niso udeležili poslanci dveh strank.

Opozicijska Socialdemokratska stranka (SDSM) je pred desetimi dnevi protestno zapustila parlament. Vzrok za to je bila aretacija namestnika vodje stranke Zorana Zaeva. Aretriali so ga zaradi suma korupcije. V SDSM so prepričani, da gre za politično motivirano dejanje, za katerim stoji konzervativna vlada Gruevskega. Zasedanja se ni udeležila tudi Demokratska stranka Albancev (DPA), ker dvomijo v izide junijskih predčasnih volitev.

Želijo v EU
Ob predstavitvi 25-članske vlade je premier Gruevski dejal, da je njihov primarni cilj članstvo v EU in zvezi Nato. "Vendar če se Grčija odloči ... zapreti vrata tistim, ki upajo na dosego ciljev, bomo delali na strategiji za stabilnost in demokratičen ter gospodarski razvoj tudi v teh okoliščinah," je po poročanju AFP še dodal Gruevski.

V vladi je ostalo devet članov prejšnje vlade, ki bodo nadaljevali "dobro delo“. VMRO-DPMNE ima 63 poslanskih sedežev v 120-članskem parlamentu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.