Svet
81 ogledov

Makedonija: popis prebivalstva prekinjen

Makedonski deček. EPA
Makedonski parlament je v soboto uradno predčasno prekinil popis prebivalstva. Že v ponedeljek je zaradi domnevnih poskusov umetnega povečanja števila etničnih Albancev kolektivno odstopila tudi popisna komisija.

Predčasno prekinitev popisa so v makedonskem parlamentu podprli predstavniki koalicije, opozicija pa je glasovanje obstruirala. Popisna komisija je odstopila že v ponedeljek zvečer oz. štiri dni pred koncem popisa. Za ta korak se je po lastnih navedbah odločila, ker je opazila, da standardi Evropske statistične agencije niso bili v celoti upoštevani ter da popis ne more dati ustreznih podatkov.

Makedonski pravosodni minister Blerim Bexheti je zatrdil, da je do problemov prišlo zaradi pomanjkanja časa za izobraževanje osebja, ki je izvajalo popis. Kot je dodal, so bili izvajalci neizkušeni. Po ministrovih besedah bodo doslej zbrani podatki uničeni, nov popis pa bodo izvedli prihodnje leto.

Problemi so se pojavili, ko so popisovalci albanskega izvora kot dokaze sprejemali tudi kopije osebnih dokumentov Albancev, ki živijo v tujini že več kot leto dni, njihove družine pa so ostale v Makedoniji. V skladu s pravili popisa državljanov, ki več kot eno leto živijo v tujini, ne bi smeli upoštevati.

Omenjeno pravilo po mnenju Albancev, ki predstavljajo več kot četrtino makedonskega prebivalstva, predstavlja poskus makedonskih oblasti, da bi zmanjšali število Albancev v uradnih statistikah. Te statistike so sicer podlaga za določanje deleža predstavnikov manjšine v državnih organih, kot to določa ustava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.