Svet
17 ogledov

Makedonija se trese

Protesti v Makedoniji
1/6
EPA
Pred poslopjem makedonske vlade v Skopju se je ob 14. uri začel velik protivladni protest, h kateremu je pozvala glavna opozicijska sila v državi, levosredinska stranka SDSM Zorana Zaeva. Zbralo se je več deset tisoč ljudi.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so se v središče Skopja valile množice ljudi iz mest po vsej Makedoniji. V rokah nosijo makedonske zastave in transparente, med drugim z napisom Zbogom Nikola, ter vzklikajo Zmaga!

Zoran Zaev se je zavezal, da bo današnji protest, ki naj bi bil eden največjih doslej v državi, potekal mirno. Med drugim naj bi dogajanje z mobilnimi telefoni snemalo 4600 aktivistov, kar naj bi pomagalo preprečiti morebitno nasilje. Med protestniki in policisti naj bi vzpostavili tudi tamponsko cono, piše Tanjug.

Vztrajali naj bi do konca

SDSM zahteva odstop premiera Nikole Gruevskega in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bi nato pripravila poštene volitve. Kot vztrajajo v SDSM, ne bodo popustili in bodo na ulicah vztrajali, vse dokler ne bo Gruevski odšel. Ta sicer vztraja, da nima nikakršnega namena odstopiti in da bi bil odstop strahopetna poteza.

Premierjeva vladajoča stranka VMRO-DPMNE je za jutri na istem mestu, pred vlado, napovedala svoj shod v podporo stabilni in močni Makedoniji.

V Makedoniji že dlje časa traja politična kriza, opozicija bojkotira delo parlamenta, Gruevski in Zaev se obmetavata s hudimi obtožbami, političnega dialoga tako rekoč ni. Napetosti so se še dodatno zaostrile po krvavem spopadu med makedonskimi varnostnimi silami in oboroženimi skrajneži v Kumanovu minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi.

PREBERI ŠE: Tudi Ljubljana v podporoprotestom v Makedoniji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.