Svet
16171 ogledov

Makedonski epidemiolog: Zato je prišlo do novega izbruha bolezni

Novi koronavirus Profimedia
V Severni Makedoniji število obolelih za novim koronavirusom spet narašča. Epidemiolog Dragan Danilovski pojasnjuje vzroke.

V začetku junija je v Severni Makedoniji spet začelo naraščati število obolelih za novim koronavirusom. V zadnjem tednu se število dnevno potrjenih primerov giblje okoli 100, danes pa so jih potrdili kar 175, od tega 131 v Skopju. Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov. Nekateri menijo, da je do skokovite rasti prišlo zaradi praznovanj ob minulih verskih praznikih. Enega od možnih razlogov vidijo tudi v tem, da se je država začela odpirati, sproščati ukrepe, zaradi česar so državljani začeli opuščati ustrezne varnostne ukrepe.  

Epidemiolog Dragan Danilovski, predstojnik Inštituta za epidemiologijo in biostatistiko na Medicinski fakulteti v Skopju, pravi, da ne obstajajo znanstveni dokazi, da bi v Severni Makedoniji prišlo do mutacije virusa in da gre za drugi val. Kljub temu da se povečuje število obolelih, se zmanjšuje število hospitaliziranih bolnikov. 

Danilovski pravi, da je število hospitaliziranih bolj zanesljiv podatek o širjenju epidemije kot pa število pozitivnih primerov. "Zakaj? Ker je število okuženih vedno odvisno od števila testiranih. Če testirate samo prebivalce v žarišču okužbe, boste dobili nerealno večje število pozitivnih v razmerju do realnega števila na območju cele države. Če želimo najbolj objektivno oceniti delež okuženih, moramo testirati celotno prebivalstvo," je pojasnil. 

Verska praznovanja, tovarne in podobno so po njegovem mnenju z epidemiološkega vidika pomembni dogodki oziroma kraji. Danilovski meni, da so v Severni Makedoniji prehitro začeli sproščati ukrepe, kar so ljudje interpretirali kot konec epidemije in se začeli obnašati kot pred tem. "Napolnili so lokale, izletne točke, turistična mesta - Ohrid, Prespa, Djoran ... in število okuženih se je začelo povečevati. Hitro, a ne povsod! Sedemindevetdeset odstotkov drugega vala je v dvanajstih občinah. V preostalih delih države so razmere mirne. V nekaterih občinah že dva tedna nimajo nove primera okužbe," je dejal za tportal.

Poudaril je pomen dobre obveščenosti ljudi. Ljudem je po njegovih besedah treba pojasniti, da so preventivni ukrepi namenjeni zaščiti njihovega zdravja in zdravja njihovih družin. Večjo vlogo pri obveščanju o tem bi po njegovem mnenju morali prevzeti osebni zdravniki. 

Sam ocenjuje, da se je zdravstveni sistem do zdaj uspešno spopadel z epidemijo, obstaja pa nevarnost, da bi v primeru nepredvidenega poteka epidemije naleteli na določene težave. "Upajmo, da do tega ne pride," je še dejal.   

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Bellionka
    Bellionka 00:49 12.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com