Svet
3 ogledov

Makedonski policist ubit ob meji s Kosovom

Bo v Makedoniji še bolj vroče? Žurnal24 main
V zasedi ob nemirni makedonsko-kosovski meji je bil ubit makedonski policist, dva pa sta bila ranjena.

Na policiste so streljali, ko so ti patruljirali po nemirni pokrajini blizu mejne točke Kodra Fura, nedaleč od vasi Tanuševci. Tanuševci so albanska enklava, ki je bila leta 2001 središče separatističnega odpora makedonskih Albancev. Nemiri so se takrat končali šele po posredovanju Nata in EU.

Oborožene tolpe in tihotapci izkoriščajo dejstvo, da na omenjenem območju praktično ni policijskega nadzora, kar vzbuja skrbi, da bi takšni incidenti znova zanetili iskro vojne, sploh če bodo sosednji kosovski Albanci zaradi obotavljanja Zahoda izgubili potrpljenje in enostransko razglasili neodvisnost.

Rupel: Marsikdo s pozitivnim razvojem na Balkanu ni zadovoljen

Po Ruplovem mnenju tokratni incident v Makedoniji dokazuje, da s pozitivnim razvojem na Balkanu marsikdo ni zadovoljen. © BOBO

 
Na incident se je že odzval slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel , ki je menil, da varnostne razmere v regiji niso problem. Po njegovem mnenju "pa je mogoče računati, da marsikdo s pozitivnim razvojem na Zahodnem Balkanu ni zadovoljen" , ne pa tudi s tem, "da se poskušajo problemi reševati na diplomatski način" . Makedonski premier Nikola Gruevski je na novinarsko vprašanje, ali bi lahko ta incident, za katerega se bojijo, da so ga povzročili Albanci s sosednjega Kosova, lahko ogrozil približevanje Makedonije evroatlantskim povezavam, po pogovoru z Ruplom dejal, da lahko Makedonija zagotavlja stabilnost in varnost pred skrajnimi skupinami. Po njegovem mnenju pa bi morali biti "ti obrobni incidenti dodatna vzpodbuda za povečanje zavesti pri vseh odgovornih regionalnih in mednarodnih dejavnikih o nuji čimprejšnjih skupnih jasnih in konkretnih prizadevanj za dosego skupnega cilja, to je včlanitev v Jadransko listino in čimprejšnje približevanje celotne regije EU" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.