Svet
2 ogledov

Mala Portia tekla za svoje življenje

kenija Reuters
Fotografije masakra v Nairobiju so obkrožile svet. Ena najslavnejših posnetkov iz nakupovalnega centra, ki so ga napadli teroristi, je zagotovo fotografija male Portie.

Fotograf tiskovne agencije Reuters je ujel trenutek, ko je 4-letna Američanka Portia Walton stekla v objem svojemu rešitelju, Abdulu Hajiju, sinu nekdanjega kenijskega ministra za varnost. Ta je, ko je od brata, ki je bil v nakupovalnem središču ujet, izvedel, kaj se dogaja, zgrabil puško in pohitel na kraj dogajanja, da bi rešil čim več ljudi.

Haji je kmalu našel več žensk, ki so se skrivale pod mizo, ena od njih je bila Katherine Walton, mati zgoraj omenjene 4-letne deklice. Kenijec je prestrašeno mamo prosil, naj hčerko spodbudi, da priteče k njemu. Malčica je to tudi pogumno storila in se rešila.

Portijin oče je bil v tistem času v ZDA. Kot je povedal, ga je hčerka presenetila, saj sicer ni "punčka, ki bi brez oklevanja stekla k neznancu s puško“. Na dekletce pa nista bila ponosna le njena starša, ampak tudi njen rešitelj, ki je pozneje povedal, da ga je njen pogum še dodatno motiviral. "Kljub kaosu je bila čisto mirna. Ni jokala,“ je medijem zaupal Haji, ki je, ko je bila Portia na varnem, rešil še njeno mamo in njeni dve sestri, stari 13 mesecev in dve leti.

"Storil sem to, kar bi v mojem položaju storil vsak Kenijec. Poskušal bi rešiti čim več ljudi, in to ne glede na njihovo rasno ali versko pripadnost," je še izjavil Haji, ki ne želi, da bi ga ljudje imeli za junaka.

Komentarjev 3