Svet
19 ogledov

Malčki, zasvojeni s tobakom

Žurnal24 main
Svet so šokirale fotografije dveletnega Ardija Rizala, ki je zasvojen s tobakom. Iz Indonezije poročajo o več takšnih primerih, tudi drugod po svetu je število (pre)mladih kadilcev alarmantno.

Dveletnemu Ardiju Rizalu iz Indonezije je oče prvo cigareto ponudil pri letu in pol. Danes je malček popolnoma odvisen od nikotina, na dan pa pokadi okoli 40 cigaret. "Neverjetno je, saj je postal popolnoma zasvojen. Če mu ne dam cigaret, postane jezen, kriči, joče in meče predmete," pravi malčkova mama Diana. V Indoneziji skrb vzbuja predvsem naraščanje kadilcev, starih med štiri in devet let.

Cigareta proti bolečinam

Lani so svet obkrožile fotografije, na katerih takrat dveinpolletni Tong Liangliang iz Kitajske puha cigaretni dim. Tong na dan pokadi škatlico cigaret, prvo pa so mu starši ponudili pri enem letu. S tem so mu želeli ublažiti bolečine zaradi ukleščene kile. Čez čas je postal mali Tong popolnoma zasvojen s tobakom, starši pa ga od kajenja ne morejo odvaditi.

Oblasti grozijo z zaporom

Tudi štiriletni Sandi Adi Susanto iz Malanga v Indoneziji je zasvojen z nikotinom. Poleg tega naj bi bil deček izjemno agresiven, njegov besedni zaklad pa naj bi sestavljale le opolzke besede. Sandi kadi od svojega prvega leta, spozna pa se tudi na indonezijsko prostitucijo. Staršem so oblasti zagrozile z zaporom in odvzemom otroka, prestrašena mati pa Sandija kljub temu ne more odvaditi od kajenja.

Podatki kažejo, da se je odstotek mladih, ki redno kadijo, v zadnjih letih drastično povečal. Strokovnjaki svetujejo, da bi morali starši otrokom pokazati vse slabosti kajenja, saj ravno otroci s prezgodnjim odkritjem nikotina postanejo zelo zgodaj žrtve zasvojenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.