Svet
9 ogledov

Malezijske oblasti obtožili prikrivanja resnice

podmornica iskanje
1/3
EPA
Malezijska opozicija obtožuje vlado namernega prikrivanja informacij o pogrešanem letalu.

Iskanje črne skrinjice pogrešanega letala malezijske letalske družbe se bo začelo tudi pod vodo. Dve ladji, opremljeni z opremo, ki bi lahko locirala predmete pod vodo, bosta pregledali 240 kilometrov podvodne poti. Pri tem jima bo pomagala ameriška podmornica, ki lahko locirala signal iz črne skrinjice. 


Preiskovalci imajo le še nekaj dni časa, saj črne skrinjice oddajajo signal zgolj 30 dni po nesreči. Območje, kjer bodo iskali črno skrinjico, so določili na podlagi satelitskih podatkov in gre za območje največje verjetnosti, na podlagi najboljših podatkov, ki so na voljo. 

Malezijski in avstralski premier zagotavljata, da bodo storili vse, da bi našli odgovore na vprašanja o usodi letala. "Želimo najti odgovore," je dejal Najib Razak, ki napoveduje, da bodo vztrajali, dokler ne bodo našli odgovorov na vprašanja. 

Obtožbe o prikrivanju informacij

Malezijski opozicijski vodja je vlado obtožil namernega prikrivanja informacij o pogrešanemu letalu. Anwar Ibrahim, ki je osebno poznal pilota boeinga 777, zahteva, da preiskavo prevzame mednarodna komisija, saj je "na kocki integriteta celotnega naroda". Meni, da so v zadevo vpletene oblasti, saj je "ne le nesprejemljivo, ampak tudi nemogoče in neverjetno", da letala po spremembi smeri niso zaznali malezijski radarji. Trdi, da bi radar nemudoma zaznal letalo, ko je letelo od vzhoda proti zahodu "čez najmanj štiri" malezijske province. 

Začuden je tudi nad neodzivnostjo vojaškega letalstva Malezije. Meni, da bi "v skladu z običajnim postopkom potrebovali tri minute za vzlet. Odziva pa ni bilo nobenega," je poudaril.

Letalo še vedno išče devet ladij in 14 letal, ki pa zaenkrat še niso našla ostankov letala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.